Freestyle-räppärin riimivarasto on ehtymätön kaivo – Samppa räppää juureksia pilkkoessaankin

Kun X Factor Suomi -ohjelmassa kilpailevalle freestyle-räppärille Sami Makkoselle heittää sanat kuohuviini ja avantouinti, niin sitä saa, mitä tilaa: "Siinä kohtaa Samppa rupee tiputtaa aina riimii, yhtä paljon menee kuplivaa kuin kuohuviinii. Mikäs siinä, homma luimii, tänään pitäis testaa vielä avantouintii."

rap
Aleksi Nurminen ja Sami Makkonen räppäävät X Factor -ohjelmassa
Aleksi Nurminen (vas.) ja Sami Makkonen, artistinimeltään Samppa, räppäsivät jatkoon X Factorin koelauluesiintymisistä.Kati Rantala / Yle

Savonlinnalaisen freestyle-räppärin Sampan päässä syntyy riimipareja jatkuvasti. Hän harjoittelee mielikuvien avulla.

– Se menee ajatuksen mukana koko ajan, ne riimit pitää vaan työntää suusta ulos. Silloin se tulee luonnollisemmin.

Samppa on mukana televisiossa meneillään olevassa X Factor -ohjelmassa. Sampan koelauluesiintyminen meni hyvin, ja koelauluvideota on katsottu YouTubessa jo kymmeniätuhansia kertoja. Samppa sai esityksellään myös tuomarit innostumaan ja eteni X Factorissa jatkoon.

– Lähdin X Factoriin paineettomana ja vähän läpälläkin kokeilemaan kepillä jäätä. Oli kyllä yllättävät reaktiot, miten paljon siitä tykättiin, Samppa muistelee X Factorin alkukarsintoja.

Sampan räppiriimit syntyvät ex tempore, ja aiheet tulevat aina yleisöltä. Sampan esitykset ovat kiinnostaneet kaikenikäisiä.

– On hauska saada hymy iäkkäämpienkin ihmisten huulille. Monet yli seitsemänkymppiset tulevat keikan jälkeen kertomaan, kuinka he eivät ole aikaisemmin tykänneet räpistä.

Suomen hauskin tavis -menestys toi nostetta uralle

Samppa osallistui kaverinsa Tikin kanssa Suomen hauskin tavis -komediaohjelmaan viime keväänä. Kilpailun ideana oli saada tuomarit Riku Nieminen ja Krisse Salminen nauramaan. Freestyle-räppäävä parivaljakko eteni aina finaaliin asti, mutta jäi täpärästi kakkoseksi. Kakkossija toi 5000 euron potin.

– Urani sai pienen piikin siitä. Olin silloin ensimmäistä kertaa kunnolla tv-kameroiden edessä. Ihmiset jaksoivat silloinkin tukea minun matkaa, Samppa kiittelee.

Samppa on freestyle-räpännyt päätoimisesti vuoden ajan. Hän opiskelee kokiksi työn ohessa, ja koulua on vielä vuosi jäljellä. Samppa myöntää koulun jääneen viime aikoina vähän vähemmälle työkiireiden takia.

– Keittiössä on hauska räppäillä siinä samalla, kun pilkkoo juureksia. Siinä on hyvää aikaa treenata.

Samppa nimeää ikimuistoisimmaksi keikakseen SaPKon mestaruusjuhlat Savonlinnan torilla viime keväänä. Räppääminen täyden kauppatorin edessä Mestis-mestarin voitonjuhlissa ei hevillä unohdu.

Koukkuun kertaheitolla

Samppa sanoo olevansa itseoppinut freestyle-räppäri. Hän aloitti räppäämisen katselemalla videoita räpin SM-kisoista ja ottamalla mallia räp-esityksistä. Improvisaatio-räppi koukutti kertaheitolla.

Samppa kertoo olevansa hyvä suustaan ja sosiaalinen. Esiintymisvimmaa ei ole kuitenkaan ollut lapsesta lähtien.

– Ala-asteella lausuin puolikkaan Eino Leinon runon ja tulin pois lavalta, kun jännitti niin paljon, että en muistanut runoa loppuun asti. Kyllä tämä on vasta vanhemmiten tullut taito.

Nelisen vuotta sitten freestyle-räppäämisensä alkuaikoina Samppa kiersi runsaasti karaokebaareja läpi. Kymmeniätuhansia kilometrejä vaatinut itsensä markkinointi on tuonut tulosta.

– Paljon se on vaatinut kilometrejä kiertää ympäri Suomea ja saada freestyle-räppiä ihmisten tietoisuuteen. Hyvä ja positiivinen vastaanotto on ollut kaikkialla, Samppa sanoo hymyillen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus