1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen kiväärijärjestö (NRA)

Kivääriyhdistys NRA on ajautunut vaikeuksiin Yhdysvalloissa – jo 15 suuryritystä on vetänyt tukensa

Floridan nuorten käynnistämä kansanliike aselakien tiukentamiseksi on yllättänyt voimakkaan aselobbarin.

Kansallinen kiväärijärjestö (NRA)
NRA:n vastainen mielenosoitus Browardin oikeustalolla Floridassa.
Mielenosoittajat kokoontuivat NRA:n vastaiseen mielensoitukseen Browardin oikeustalolla Floridassa viime viikon keskiviikkona.Charles Trainor / AFP

*WASHINGTON *Mies selittää, että presidentti joutuu joka päivä miettimään miten estäisi terroristin tekemän joukkomurhan. Nainen selittää ”heidän” vertaavan Trumpia Hitleriin omaa agendaansa edistääkseen.

Heillä hän tarkoittaa aseiden vastustajia, joiden agendana olisi yksilönvapauksien kuten aseenkantoluvan rajoittaminen.

Tällaisia mainoksia pyörii nyt Youtuben musiikkivideoiden edellä Yhdysvalloissa. Ne ovat vastahyökkäykseen lähteneen kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n videoita.

Pahis- ja hyvispuheet eivät enää tehoa

Vuonna 1871 perustettu, viiden miljoonan jäsenen NRA on maan suurin ja rikkain aselobbausjärjestö. Se on joutunut yllättäviin vaikeuksiin.

Tähän saakka sen johtajan Wayne LaPierren aggressiiviset ulostulot joukkoampumisten jälkeen ovat hiljentäneet aseiden vastustajat, mutta tällä kertaa tilanne näyttää olevan päinvastoin.

Wayne LaPierre puhuu CPAC-konferenssissa Marylandissä.
NRA:n varatoimitusjohtaja Wayne LaPierre puhui CPAC-konferenssissa varsinaisen puhujalistan ulkopuolelta.Jim Watson / AFP

LaPierre puhui viime viikolla tulikivenkatkuisesti konservatiivitapaamisessa Washingtonissa. Hän yritti kääntää aselakien tiukentamista vaativien esittämän arvostelun päälaelleen väittämällä, että olisi edesvastuutonta olla lisäämättä aseellisia turvatoimia kouluissa.

– Kuulkaa minua älkääkä unohtako näitä sanoja: Aseistetun pahiksen pysäyttämiseksi tarvitaan aseistettu hyvis, LaPierre muotoili puheessaan.

Itsepuolustusvakuutuksen antajakin lähti

Puheen jälkeen 15 yritystä on ilmoittanut karsivansa rahallista tukeaan NRA:lle tai jopa lopettavansa sen kokokaan. Se on uutta Yhdysvalloissa.

Yritysten joukossa ovat muun muassa autovuokraajat Hertz, Avis, Budget, Alamo ja Enterprise, First National Bank of Omaha -pankki, Norton-virustentorjuntaohjelmia kehittävä Symantec, vakuutusyhtiö MetLife sekä lentoyhtiöt United Airlines ja Delta.

Yksi tukensa peruneista on vakuutusyhtiö Chubb, joka on vastannut NRA:n kiistellystä Carry Guard -vakuutuksesta. Se tarjoaa vakuutuksen aseenhaltijalle oikeudenkäynti- ja muiden kustannusten varalta, mikäli hän tappaa jonkun itsepuolustukseksi.

Donald Trumpin tukeman ja amerikkalaisen perustuslaillisen aseenkanto-oikeuden puolestapuhujayhdistuksen NRA:n aseita esillä Yhdysvaltain Kansallisen kivääriyhdistyksen vuosittaisessa tapahtumassa Atlantassa 27. huhtikuuta 2017.
Donald Trumpin tukeman ja amerikkalaisen perustuslaillisen aseenkanto-oikeuden puolestapuhujayhdistuksen NRA:n aseita esillä Yhdysvaltain Kansallisen kivääriyhdistyksen vuosittaisessa tapahtumassa Atlantassa 27. huhtikuuta 2017. Erik S. Lesser / EPA

Yritysten tuki elintärkeää NRA:lle

Georgian osavaltion parlamentin republikaanit ovat uhanneet vastatoimena lopettaa lentokoneiden polttoaineiden verovapauden. Muuten NRA:n perustukijat ovat pysytelleet yllättävän hiljaa, minkä voi tulkita hiljaiseksi hyväksynnäksi yrityksille.

NRA:n liikevaihto oli vuonna 2016 yli 430 miljoonaa dollaria. Puolet siitä tuli yksityishenkilöiden jäsenmaksuista ja avustuksista, puolet yrityksiltä.

Juttua on korjattu klo 16.48: kuriiripalvelu FedEx ei ole lopettanut yhteistyötä NRA:n kanssa, mutta se rajoittaisi puoliautomaattiaseiden myyntiä.

Lue seuraavaksi