1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron pankkivalvoja tutkii: Miksei Danske Bank kertonut Putinin lähipiirin ja FSB:n rahanpesusta sen Viron konttorien kautta?

Asia paljastui tanskalaisen Berlingske-sanomalehden käsiinsä saamista vuodetuista asiakirjoista.

Danske Bank
Danske bankin valomainos.
Ismo Pekkarinen / AOP

Viron finanssivalvoja Finantsinspektsioon on alkanut tutkia (siirryt toiseen palveluun) Danske Bankiin liittyviä rahanpesuepäilyjä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiirin sekä maan turvallisuuspalvelu FSB:n epäilleen käyttäneen Danske Bankin Viron konttoreita rahanpesuun Lantana Trade LLP -yrityksen kautta.

– Aloitamme välittömästi uuden selvityksen ja vaadimme saada kaiken sen tiedon, mitä meille ei aiemmin annettu, Finantsinspektsioonin viestintäjohtaja Livia Vosman sanoi.

Rahanpesuepäilyt tulivat julkisuuteen tällä viikolla, kun tanskalainen Berlingske-sanomalehti sai käsiinsä vuodettuja asiakirjoja.

Niistä kävi ilmi, että Danske Bank ei ollut kertonut Viron viranomaisille, että sen sulkemien Lantana Trade LLP:n ja yli 20 muun rahanpesusta epäillyn tilin taustalla oli Putinin lähipiiriin sekä FSB:hen kuuluvia henkilöitä.

Kun Danske Bank alkoi tutkia Britanniaan rekisteröidyn Lantana Trade LLP:n taustoja, sen työntekijät Tallinnassa alkoivat saada uhkauksia venäläisiltä tahoilta. Dansken työntekijöitä muun muassa varoitettiin, ettei heidän kannattaisi kävellä yksin kotiin iltaisin.

Danske Bank on kertonut aloittavansa tutkimukset asiaan liittyen. Aiemmin Danske Bank on kertonut tutkivansa, onko sen pankkeja Latviassa ja Liettuassa käytetty rahanpesuun.

Venäjä käyttää Baltian maissa olevia pankkeja varallisuutensa siirtämiseen Venäjältä länsimaisiin pankkeihin rahanpesun keinoin. Viime viikolla Yhdysvaltain viranomaiset syyttivät (siirryt toiseen palveluun) Latvian kolmanneksi suurinta pankkia ABLV:tä rahanpesusta Venäjään ja Pohjois-Koreaan liittyen.

Lue lisää:

The Guardian: Russian millions laundered via UK firms, leaked report says (siirryt toiseen palveluun)

ERR: Russian money laundering scheme: Danske Bank Estonia back in the spotlight (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi