Kun voimat loppuvat, suomalainen sisuhetki pelastaa

Kirjailijan mukaan sisu on oikeasti olemassa ja se näkyy suomalaisten valinnoissa ja luonteessa.

suomalaisuus
Ylen Aamu-tv: Suomalainen sisu maailmankartalla
Ylen Aamu-tv: Suomalainen sisu maailmankartalla

Suomalainen sisu on jälleen nostettu esiin urheilumenestyksen myötä, kun Iivo Niskanen voitti hiihtokultaa 50 kilometrin matkalla talviolympialaisissa Koreassa.

Sisu-kirjailija, toimittaja Joanna Nylund pohti Aamu-tv:n haastattelussa, että sisusta tulee nopeasti mieleen myös talvisota sekä sodanjälkeiset vuodet.

– Se on mielestäni aika hyvä esimerkki yhteisöllisestä sisusta, mitä tapahtui, kun yritimme yhdessä rakentaa tätä maata uudestaan.

Nylund on kirjoittanut sisusta kirjan nimellä Suomalaisen sisun salaisuudet. Kirja ilmestyi nyt suomeksi, mutta sitä on saanut englanninkielisenä versiona jo hiukan aiemmin.

Sisu on ollut käsitteenä olemassa hyvin pitkään, ainakin meille suomalaisille.

– Sisu tunnetaan aika huonosti ulkomailla mutta juuri sen takia se on herättänyt paljon mielenkiintoa, Nylund sanoo.

Hyvää elämää ja toimintaa

Nylund uskoo, että sisu kiinnostaa, koska se on voimaannuttava käsite. Sisu sisältää hyvää elämää, mutta se on samalla myös toimintasana.

Nylyndin mukaan sisua ei voi kääntää muille kielille: englanninkielisessä kirjassa sisu on edelleen sisu.

Nylund uskoo vahvasti, että sisu on oikeasti olemassa ja se näkyy suomalaisten perusolemuksessa, elämäntavassa, valinnoissa ja luonteessa vahvasti. Erityisesti ilmasto on muovannut suomalaisten sisukkuutta.

Nylund kirjoittaa kirjassaan sisuhetkestä. Ajatus on hänen omansa. Se on Nylundin mukaan kriittinen hetki, jolloin voimat tuntuvat loppuvan.

– Silti jatkaa siitä ja silti elämä jatkuu ja jaksaa päivästä toiseen, se on mun mielestä sisua ihan parhaimmillaan.