Puuelementtitehdas tuo syksyllä Kauhajoelle tukun uusia työpaikkoja – "Täältä Kauhajoelta ei puutu mitään"

Avattaessa CLT Plantin tehdas työllistää 23 työntekijää. Viiden vuoden sisällä lukeman odotetaan kipuavan lähelle viittäkymmentä.

puutaloteollisuus
Pinomaticin projektipäällikkö Tuomo Kauppila sekä CLT Plantin Petri Hyvönen ja Aki Virtaniemi tutkimassa tehtaan suunnitelmia.
Kuljettimet ja mekanisointilaitteet tehtaaseen toimittavan Pinomaticin projektipäällikkö Tuomo Kauppila esittelee CLT Plantin toimitusjohtaja Petri Hyvöselle ja hallituksen puheenjohtaja Aki Virtaniemelle suunnitelmiaan.Jarmo Panula/Yle

Suomeen rakennetaan parhaillaan noin 20 puukerrostaloa (siirryt toiseen palveluun), Turkuun jopa kokonaista puukaupunginosaa. 2020-luvusta on ennustettu puurakentamisen vuosikymmentä.

Toki, Suomeen vuosittain rakennettavista kerrostaloasunnoista yhä vain noin viisi prosenttia tehdään puusta. Puurakentaminen kuitenkin lisääntyy.

Orastavasta trendistä pyrkii hyötymään uusi kauhajokelaisyhtiö CLT Plant, joka perustaa Kauhajoelle Suomen kolmannen CLT-levytehtaan. Syyskuussa tehdas alkaa tuottaa jopa 16 metriä pitkiä ja kolme metriä leveitä puisia rakennuselementtejä, jotka soveltuvat puurakentamiseen omakotitaloista kerrostaloihin.

– Kaikille tekijöille alalla riittää vielä tilausta. Liikaa ei pidä kilpaillakaan: puun puolesta pitää kaikkien puhua yhdessä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Petri Hyvönen.

"Rima on korkealla, tämä on hyvä alku"

Helmikuun pakkasilla vanhassa Vesmen hallissa asennetaan kuljettimia. Sisätilat ovat saaneet uutta maalipintaa.

20 ensimmäisen tehdastyöntekijän kouluttaminen yhtiön palvelukseen aloitetaan huhtikuussa. Jo aiemmin työnsä ovat aloittaneet toimitusjohtaja, myyntipäällikkö ja tuotantopäällikkö.

– Kesän kynnyksellä saadaan pääkoneet paikalle ja alkusyksystä ryhdytään ajamaan niitä ylös. Viiden vuoden sisällä meitä on noin 50 henkeä täällä ja silloin saadaan tehdas täyteen käyntiin, Hyvönen sanoo.

Tehtaan alkuinvestointi on noin 5,6 miljoonaa euroa. Vuosittaisen liikevaihdon odotetaan nousevan viidessä vuodessa jo 20 miljoonan euron tuntumaan.

– Rima on korkealla. Meillä on viiden ja puolen hehtaarin tontti ja rakennusoikeutta jäljellä 25 000 neliötä. Tämä on hyvä alku, lausuu yhtiön hallituksen puheenjohtaja Aki Virtaniemi.

Pinomaticin työntekijöitä asentamassa tehtaaseen kuljettimia.
Pinomaticin Mikko Koivisto ja Joonas Peltoniemi asentamassa tehtaaseen kuljettimia.Jarmo Panula/Yle

Toimitusjohtaja ylistää sijaintia

CLT Plantin taustalla on joukko kauhajokelaisia yrittäjiä ja omistajiin kuuluu myös Kauhajoen kaupunki. Yhtiön hallitusta johtava Virtaniemi painottaakin, että paikallisuus on yhtiölle tärkeää.

Yhtiö ulkoistaa monia toimintojaan, joten avattava tehdas työllistää kaupungissa myös välillisesti.

– Esimerkiksi hallin muutostyöt ovat tehneet kauhajokelaiset yritykset. Kirjanpitäjästä lähtien kaikki ovat Kauhajoelta, Virtaniemi sanoo.

Toimitusjohtajaksi palkattu Hyvönen puolestaan yltyy lähes ylistämään puuteollisuuden toimintamahdollisuuksia Kauhajoella.

– Tässä on raaka-ainelähteet lähellä. Sitten täällä on osaavaa työvoimaa saatavilla. Halli on tarkoitukseen sopiva, Hyvönen listaa.

– Täältä ei puutu mitään. Kaikki muut palvelut, mitä me tarvitsemme, kuten trukkipalvelut ja kirjanpitopalvelut, löytyvät täältä.