1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Sjölundin perheelle riitti lentäminen tällä erää – "Vähän liian läheltä liippasi"

Teknisen vian takia lyhyeksi jääneellä TUI Finlandin lomalennolla mukana ollut Nicklas Sjölund ei lähde perheensä kanssa korvaavalle lennolle Vaasasta Kap Verdelle.

Lennon laskeutumisen jälkeen tunnelma terminaalissa oli helpottunut. Monet matkustajat olivat kuitenkin järkyttyneitä. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Tiistaina teknisen vian takia lyhyeen loppunut TUI Finlandin lomalento Vaasasta Kap Verdelle lennetään tänään. Isosta-Britanniasta on tulossa kaksi konetta ja lento lähtee kello 15 iltapäivällä.

Epäonnistuneella lennolla mukana ollut vaasalainen Nicklas Sjölund ei lähde perheensä kanssa korvaavalle lennolle. Hän sanoo suoraan, että tiistainen kokemus oli kaikkineen niin traumaattinen, että luottamus lentoyhtiöön meni.

– Me tehtiin tällainen periaatepäätös, että ei lähdetä. Vähän liian läheltä liippasi.

Tulenlieskoja ja paniikkia

Vaasasta Kap Verdelle matkalla ollut Boeing 767-kone nousi ilmaan tiistaina kello 17 jälkeen ja pyöri sen jälkeen Vaasan yläpuolella yli puoli tuntia. Sen jälkeen kone laskeutui onnistuneesti takaisin Vaasan kentälle.

Nicklas Sjölund eli laskeutumista odottavassa koneessa pelon hetket yhdessä vaimonsa, 4-vuotiaan lapsensa ja vanhempiensa kanssa.

– Kyllä se pelotti siinä vaiheessa, kun havaittiin, että kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Sjölund havahtui tilanteeseen, kun koneen toiselta puolelta kuului paukahduksia.

Sjölund arvelee, että vielä enemmän paniikkia kokivat ne matkustajat, jotka näkivät koneen ikkunasta moottorista tulevia tulenlieskoja. Sjölundin mukaan tiedotus koneessa oli todella niukkaa, jopa ala-arvoista.

Varsinkin viime hetket olivat jännittäviä, kun ei tiennyt saadaanko kone pysähtymään vai meneekö se pellolle.

Nicklas Sjölund

– Pitkän aikaa oli sellainen tilanne, että kukaan ei tiennyt, mistä oli kysymys. Sitten vihdoin kapteeni antoi lausunnon, että jotain ongelmaa on ja että he tekevät nyt siihen liittyen jotain proseduureja ja valmistautuvat todennäköisesti laskeutumaan takaisin Vaasan kentälle.

Laskeutumisen aikana Sjölund kiinnitti huomiota koneen kovaan vauhtiin.

– Kone tuli hirveän kovalla vauhdilla alas. Kiitorata meinasi loppua kesken ja varsinkin viime hetket olivat jännittäviä, kun ei tiennyt saadaanko kone pysähtymään vai meneekö se pellolle.

Epäonninen kone on palannut Vaasan lentokentälle. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Raha ei korvaa mielipahaa

Nicklas Sjölund pääsi lopulta perheensä ja yli 300 muun matkustajan kanssa onnellisesti takaisin terminaaliin. Oloaan Sjölund kuvailee siinä vaiheessa helpottuneeksi ja kiitolliseksi.

Keskiviikkona aamulla Sjölund oli jo ollut yhteydessä TUI Finlandin toimistoon. Sjölund oli selvittänyt, että yleisten valmismatkaehtojen mukaisesti matkustaja voi peruuttaa matkan, jos lähdön ajankohta siirtyy sovitusta yli 30 tunnilla.

– Rahat saadaan takaisin, mutta mielipahaa se ei korvaa.

Epäonniselle matkalle noussut kone oli lähtiessään myöhässä jo 11 tuntia, kun koneessa ilmenneitä teknisiä vikoja korjattiin ensin Tukholmassa ja sitten Vaasassa. Sjölund sanoo, että luottamus lentoyhtiöön meni.

Jos lentopelkoa tuli, sen Sjölund aikoo selättää nousemalla aikanaan uudestaan koneeseen.

– Sanotaan, että hevosen selkäänkin pitää nousta uudestaan, jos on sieltä pudonnut. Seuraava lentomme on kuitenkin toisen yhtiön lento.