Taiwanilaisilla hätä kädessä – WC-paperi myyty loppuun

Taiwanin pääministeri on joutunut rauhoittelemaan paniikinomaista ostamista ja pelkoa hintojen noususta

Taiwan
Tyhjiä hyllyjä taipeilaisessa supermarketissa.
David Chang / EPA

Taiwanin saarivaltion asukkaat ovat muutamassa päivässä ostaneet kaupat tyhjiksi wc-ja talouspaperista, kun tiedot sellun hintojen noususta lähtivät liikkeelle.

Ostoryntäys alkoi, kun sellun tuottajat ilmoittivat taiwanilaisille hypermarketeille maaliskuun puolivälissä tulossa olevasta hintojen noususta. Wc- ja talouspaperin hintoihin on tulossa 10 – 30 prosentin korotus.

Paitsi että 23 miljoonaa taiwanilaista tyhjensi markettien hyllyt, he myös ostivat wc-paperit loppuun verkkokaupoista. Yksi Taiwanin suurimmista talouspaperin nettimyyjistä PCHome kertoo myyneensä viisi miljoonaa rullaa vessapaperia kolmessa päivässä.

WC-paperipakkauksia ostoskärryssä
David Chang / EPA

Pääministeri William Lai on nyt puuttunut kansalaisten hätään ja rauhoitellut markkinoita. Hän on ollut yhteydessä markkinasääntökomiteaan ja suurimpiin wc- ja talouspaperin jälleenmyyjiin ja kehottanut niitä toimimaan maltillisesti.

Kansalaiset ovat purkaneet kiukkuaan myös hallitukseen. Monien mielestä hallitus puuttui hintojen nousuun vasta sitten, kun tiedotusvälineet alkoivat asiasta kirjoittaa.

Wc- ja talouspaperi valmistetaan lyhytkuituisesta sellusta. Raaka-aineen saatavuus on vaikeutunut viime aikoina mm. Kanadan viimekesäisten metsäpalojen ja Brasilian tuotantovaikeuksien takia.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) lyhytkuituinen sellu maksaa nyt 800 dollaria tonnilta, kun se vuosi sitten maksoi 650 dollaria. Lisäksi kuljetus- ja pakkauskulut ovat vuoden aikana kohonneet.

Lähteet: Reuters, AFP, BBC