1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vahingonkorvaus

32 kuntaa valittaa puukartellista hovioikeuteen – vaativat miljoonakorvauksia metsäyhtiöiltä

Miljoonakorvauksia metsäyhtiöiltä vaatineet 32 kuntaa hävisivät kanteensa käräjäoikeudessa syksyllä. Nyt oikeutta haetaan hovioikeudesta.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Metsäyhtiöiltä miljoonakorvauksia peräävät 32 kuntaa ja kaupunkia ovat tänään jättäneet valituksen Helsingin hovioikeuteen, koska ne hävisivät korvauskanteensa syksyllä Helsingin käräjäoikeudessa. Ne vaativat käräjäoikeuden ratkaisun kumoamista ja lähes kuuden miljoonan euron korvauksia metsäyhtiöiltä.

Kunnat olivat hakeneet kiistaan sopuratkaisua myös suoraan metsäyhtiöiden kanssa, mutta ainakaan vielä sovintoa ei ole syntynyt. Siksi valitukset jätettiin.

– Kevään aikana on tarkoitus tunnustella, löytyykö kiistassa sopuratkaisua metsäyhtiöiden ja kuntien välillä. Jos kaikkia tyydyttävään neuvottelutulokseen päästään, silloin valitukset hovioikeuteen perutaan, kertoo kuntaliiton johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff.

Vuosien kiistakapula

Kunnat olivat vaatineet puukartelliin syyyllistyneiltä metsäjäteiltä lähes kuuden miljoonan euron vahingonkorvauksia puukauppojen menetetyistä tuloista vuosilta 1998-2004. Helsingin käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi kuntien korvausvaatimukset metsäyhtiöille lokakuun lopussa antamassaan päätöksessä.

Päätöksessään se määräsi kunnat maksamaan metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja yhteensä 6,2 miljoonaa euroa: Stora Ensolle 2,5 miljoonaa euroa, UPM:lle 2,1 miljoonaa euroa ja Metsäliitolle 1,6 miljoonaa euroa. Kuntaa kohden se tekee 202 000 euroa, paitsi Rovaniemelle ja Leppävirralle, joiden osuus on 78 000 euroa.

Kunnat olivat olleet valmiita perumaan valituksensa hovioikeuteen, jos metsäyhtiöt olisivat luopuneet oikeuskulukorvauksistaan. Valituksen nyt jättäneitä kuntia on kaikkiaan 32: Heinola, Heinävesi, Hollola, Hämeenlinna, Iisalmi, Joensuu, Juva, Jyväskylä, Kajaani, Kitee, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kuopio, Lappeenranta, Laukaa, Lieksa, Leppävirta, Mikkeli, Nurmes, Pieksämäki, Raasepori, Rauma, Rovaniemi, Rääkkylä, Salo, Savitaipale, Somero, Sulkava, Vaasa, Vehmaa, Vihti ja Äänekoski.

Yksityiset tarttuivat tarjoukseen

Kunnat toimivat nyt toisin kuin lähes 500 yksityistä metsänomistajaa, jotka tarttuivat tammikuussa UPM:n ja Stora Enson tekemään sovintotarjoukseen niiden omassa korvausriidassa.

Tuolloin tehdyn sovinnon mukaan yhtiöt eivät enää vaadi oikeuskulujensa korvaamista, jos metsänomistajat eivät valita hovioikeuteen. Metsänomistajat päättivät tyytyä Helsingin käräjäoikeuden syksysiin päätöksiin, joissa 486 metsänomistajan korvausvaateet hylättiin ja ne määrätiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikuluja yhteensä 4,6 miljoonaa euroa.

Metsäliitto ei ollut mukana sopuratkaisussa ja sille metsänomistajat joutuvat korvaamaan oikeuskuluja noin miljoona euroa. Metsänomistajaa kohden se tekee 2 160 euroa.

Metsänomistajat olivat vaatineet Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä yhtensä noin 12 miljoonan euron vahingonkorvauksia kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä vuosina 1997-2004.

Markkinaoikeus oli vahvistanut metsäkartellin olemassaolon tuomiossaan jo 2009 ja lätkäisi tuolloin yhteensä 51 miljoonan euron kilpailunrikkomismaksun Metsäliitolle ja Stora Ensolle. Nämä rahat kilisivät valtion kassaan. UPM välttyi sakolta, koska se oli itse ilmiantanut kartellin.

Puukartellista on edelleen kesken myös korvausriita Metsähallituksen ja metsäyhtiöiden välillä. Hovioikeuden arvioidaan antavan ratkaisunsa asiasta kevään aikana. Metsähallitus vaatii 125 miljoonan euron korvauksia.