Sukevan vankilan maista ja rakennuksista tarjottiin 364 000 euroa: "On ostajan nokkeluudesta kiinni, mihin se johtaa"

Nettihuutokaupassa oli myytävänä lähes 400 hehtaaria maata ja 40 rakennusta Sonkajärvellä.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Sukevan vankilan maa-alueet ja niillä olevat rakennukset ovat olleet myytävänä nettihuutokaupassa, joka päättyi keskiviikkoiltana. Korkein tehty tarjous oli 364 000 euroa.

Huutaminen oli pitkään laimeaa, sillä kohteesta oli ennen keskiviikkoa tehnyt kahden ja puolen kuukauden aikana tarjouksen vain yhdeksän ostajaa. Keskiviikkoiltana tarjoajia ilmestyi vielä pari lisää.

Myyjä eli Senaatti-kiinteistöt päättää, hyväksyykö vai hylkääkö se korkeimman tarjouksen. Lopullisen päätöksen asiassa tekee Senaatti-kiinteistöjen hallitus.

Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, kuka korkeimman tarjouksen on tehnyt. Avovankilan maita ja rakennuksia Sukevalla aiemmin hankkineen Iskola Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Kauppinen kertoi jo etukäteen Ylelle, ettei yhtiö aikonut tehdä ostotarjousta. Maiden käyttö sen sijaan kiinnostaa jatkossakin.

– Haluamme vuokrata alueen maita myös uudelta omistajalta.

Iskolalla on tällä hetkellä vuokralla myynnissä olleesta alueesta noin 130 hehtaaria luonnonlaidunta.

Onko rakennukset säilytettävä?

Myynnissä oli noin 377 hehtaaria maata ja nelisenkymmentä talousrakennusta. Alue koostuu yhdestätoista palstasta, jotka sijaitsevat osittain täysin toisistaan erillään ja osittain niiden välissä kulkee tie. Alueet olivat ennen Sukevan vankilan käytössä (siirryt toiseen palveluun). Vangit kuivasivat ja raivasivat niiltä soita viljelyskäyttöön.

Maa-alueiden pirstaloitumista enemmän päänvaivaa ovat ostajaehdokkaissa herättäneet alueen rakennukset. Alue on mukana valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luettelossa, ja alue on myös maakuntakaavassa merkitty kulttuuriympäristön kannalta tärkeäksi alueeksi. Alueen suunnittelu vaatii lausunnon pyytämistä ELY-keskukselta ja museoviranomaisilta.

– Se on ihan ostajan nokkeluudesta kiinni mihin se johtaa, naurahtaa myynnistä vastannut Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Jyrki Maikola.

Hän kuitenkin myöntää, että ostajan kannalta suurimman riskin muodostavat rakennukset.

"Pelletarjous" vesitti edellisen huutokaupan

Vankilan maa-alueet ja rakennukset olivat myynnissä vastaavanlaisessa huutokaupassa jo viime vuonna. Lähtöhinta oli silloin 600 000 euroa. Tuloksena oli vain yksi tarjous, joka ylitti lähtöhinnan 5 000 eurolla.

– Kyseessä oli pelletarjous. Annoimme sen tekijälle silloin sellaisen palautteen, että tapaus ei varmasti toistu, Maikola kertoo.

Nyt päättyneessä huutokaupassa lähtöhinta oli nolla euroa.