1. yle.fi
  2. Uutiset

Kovan onnen sairaala vihdoin valmis Lappeenrannassa – katso kuvat rakennuksen sisältä

Uudessa K-sairaalassa panostetaan potilaiden yksityisyyteen ja viihtyvyyteen. Sairaalaan tulee yhden hengen potilashuoneita ja erillinen lasten päivystys.

Sairaalat ja terveyskeskukset
K-sairaalan julkisivu
Petri Kivimäki / Yle

Lappeenrannan uuden K-sairaalan valmistuminen näytti vielä viime vuoden lopulla epävarmalta. Sairaalan piti valmistua jo syyskuussa. Aikataulu kuitenkin lykkääntyi.

Pääurakoitsija HL-rakentajan taloudellinen tilanne näytti uhkaavalta. Yhtiö oli ajautumassa konkurssiin. Lopulta näin myös kävi.

Etelä-Karjalan terveyspiiri Eksote päätti joulukuussa ottaa rakennustyömaan haltuunsa ja tehdä omissa nimissään uudet urakkasopimukset aliurakoitsijoiden kanssa. Tuolloin sovittiin myös uusi rakennusaikataulu, jonka mukaan rakennus valmistuu maaliskuussa.

HL-Rakentajien ja Eksoten kiista jatkuu käräjillä, mutta muuten työmaan haltuunotto näyttää onnistuneen. Uusi sairaala on käytännössä valmis ja ensimmäiset osastot siirtyvät uusiin tiloihin maaliskuussa. Osastojen siirtyminen jatkuu vaiheittain aina kesäkuun alkuun, jolloin uusi sairaala alkaa toimia täydellä teholla.

Vanhaan 1950-luvulla valmistuneeseen sairaalaan verrattuna tilat ovat modernit.

K-sairaala
Sairaalan sisäseinissä on maalauksiaMikko Savolainen / Yle

Myös potilastilat paranevat. Niissä panostetaan yksityisyyteen ja viihtyvyyteen.

– Sinne tulee esimerkiksi yhden hengen potilashuoneita. Myös potilastietojen kirjaaminen tapahtuu huoneessa sähköisesti, Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen sanoo.

K-sairaala
Yhden hengen potilashuone.Mikko Savolainen / Yle

Sisätiloja on pyritty saamaan viihtyisiksi muun muassa seinämaalauksilla.

K-sairaala
Lapsille on oma päivystys.Mikko Savolainen / Yle

Kesäkuussa avattavassa K-sairaalassa on vuodeosastopaikkoja parisataa ja henkilökuntaa yli 600. Sairaala toimii käytännössä vanhan Etelä-Karjalan keskussairaalan uutena siipenä.

Päivystystä parannetaan

Sairaalaan tulee erillinen lasten päivystys. Lapset pyritään hoitamaan nopeammin heille erikseen varatuissa tutkimushuoneissa.

Uuteen sairaalaan ohjataan myös kaikki päivystyspotilaat Lappeenrannan keskustan alueelta. Viime vuonna nykyisen saaraalan päivystyksessä oli käyntikertoja 55 000. Tänä vuonna luvun arvellaan nousevan jopa 80 000:aan.

Lisääntyvään asiakasmäärään pyritään vastaamaan uudella teknologialla.

– Päivystykseen tulee tietojärjestelmiä, joilla voidaan seurata potilaita jo ambulanssimatkalta. Ambulansseihin ja ensihoidon yksiköihin tulee myös uusia kosultointi- ja yhteydenpitomahdollisuuksia, Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoo.

Lue seuraavaksi