Näätämön lohisaalis putosi lähes puoleen viime vuonna

Näätämöjoella saatiin huomattavasti tavallista pienempi lohisaalis viime vuonna, kertoo Luonnonvarakeskus.

lohi
Näätämö suomen kartalla
Näätämön sijainti Suomen kartalla.Ville Fofonoff / Yle

InariLuonnonvarakeskuksen mukaan Näätämöjoella pyydettiin lohta viime kalastuskaudella vain reilut 3,8 tonnia. Toissa vuonna lohisaalis oli lähes kaksi kertaa suurempi, ja pitkän ajan keskiarvo on yli kaksi kertaa suurempi kuin viime vuoden saalis.

Lohisaaliista kalastettiin Suomen puolelta yli 1,2 tonnia ja Norjan puolelta lähes 2,6 tonnia. Näätämöjoen lohisaalis laski Suomen puolella 54 prosenttia vuodesta 2016, ja se oli selvästi pitkän aikavälin keskisaalista (2,0 t) pienempi.

Suomen puolen lohisaaliin pääosan pyydystivät paikkakuntalaiset kalastajat lohiverkoilla. Kalastusmatkailijoiden lohisaalis Suomen puolen vesialueilla oli arviolta vain 330 kiloa.

Suomen puolella noin 25 paikkakuntalaista ruokakuntaa kalasti lohta verkkopyydyksillä. Verkkokalastajien määrä on pysynyt kutakuinkin samalla tasolla viimeiset kymmenen vuotta.

Kalastusmatkailijoita vieraili Suomen puolella 400 henkilöä, ja he lunastivat lähes 1 700 kalastusvuorokautta.

Norjassa tulva esti heittonuottakalastuksen kokonaan

Norjan puolella (Neidenelva) kalastusmatkailijat ja paikkakuntalaiset vapakalastajat pyydystivät lohta lähes 2,6 tonnia. Kalastusmatkailijoista merkittävin osa oli edellisvuosien tapaan suomalaisia.

Paikkakuntalaisten kalastajien perinteisesti harjoittama käpäläpyynti eli heittonuottakalastus Kolttakönkään putouksen alla ei kesällä 2017 onnistunut lainkaan poikkeuksellisen runsaiden virtaamien takia.

Saaliiksi otettujen lohien ohella Norjan puolella vapautettiin takaisin jokeen noin 130 lohta. Niiden yhteispaino oli yli 600 kiloa.

Tulos perustuu kyselyihin Suomessa

Näätämöjoen Suomen puolen saalistilastot perustuvat Luonnonvarakeskuksen kalastuskauden jälkeen tekemiin postitiedusteluihin sekä puhelinhaastatteluihin. Paikkakuntalaisten kalastajien lohisaalisarvioinnissa hyödynnettiin lisäksi kalastuksen valvonnan kautta saatua tietoa verkkopyydysten käytöstä.

Suomen puolella saalistiedusteluihin vastasi noin 66 prosenttia paikkakuntalaisista ja 59 prosenttia kalastusmatkailijoista.

Norjassa paikkakuntalaisilla ja kalastusmatkailijoilla on velvollisuus ilmoittaa saaliinsa saalisseurantajärjestelmään.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus