1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen talous

Suomi tienaa enemmän kuin syö – "Poikkeuksellisen huikeat talousluvut"

Tilastokeskuksen ennakkotiedot viime vuoden talouskehityksestä ovat hykerryttävää luettavaa: talous kasvoi reippaasti, investoinnit lisääntyivät kautta linjan ja vaihtotase oli reilusti ylijäämäinen.

Suomen talous
Ilmakuva Vuosaaren satamasta.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen talous kasvaa nyt niin kovaa vauhtia, että moni pelkää jo ylikuumentumista. Turha pelko, vastataan Tilastokeskuksesta. Merkkejä ylikuumenemisesta ei ole, mutta merkkejä hyvästä talouskehityksestä on kosolti.

Talous kasvaa vauhdikkaasti viennin vedon ja investointien ansiosta. Vientimäärät lisääntyvät kohisten. Kolmen prosentin talouskasvu on lähihistorian kovin luku.

– Vaihtotase on yli kaksi miljardi euroa plussalla, kauppatase on yli miljardi euroa plussalla, investoinnit ovat yli kuuden prosentin kasvussa. Vuoden 2014–2015 kuopasta on noustu 20 prosenttia ylemmälle tasolle. Ne ovat ihan poikkeuksellisen huikeita lukuja, yliaktuaari Veli-Pekka Karvinen Tilastokeskuksesta hehkuttaa.

Jäänmurtaja Otso
Jäänmurtaja Otso avaa väylää kauppalaivoille.Arctia Oy

Suomeksi sanottuna vaihto- ja kauppataseiden ylijäämät tarkoittavat sitä, että Suomi tienaa enemmän kuin syö. Taseet kuvaavat Suomen ja ulkomaiden välistä kauppaa ja pääomavirtoja.

Ylijäämillä Suomi voisi vaikkapa lyhentää valtion velkaa tai rakentaa ja korjata teitä.

– Suomi saa edullista lainarahaa, jolla saadaan osaltaan aikaan kolmen prosentin bkt:n kasvu ja taseiden ylijäämät. Mielestäni se on aika hyvä bisnes, Karvinen heittää.

Suomessa kaikki toimialat ovat hyvässä vedossa. Teollisuus, rakentaminen ja palvelut kasvoivat kaikki viime vuonna, mikä merkitsi työllisyysasteen kasvamista ja myös työttömyysasteen pienenemistä.

Prosentuaalisesti kovinta kasvu oli rahoitus- ja vakuutustoiminnassa.

Myös pitkään kaivatut tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinnit lähtivät vihdoin kasvuun ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen.

Taloudella menee siis hyvin eikä se ole ylikuumenemassa. Inflaatio on näet pysynyt matalana, korot ovat alhaalla, palkat eivät ole ainakaan rajussa nousussa ja työttömyysastekin on yhä valitettavan korkealla.

– En ole liioin havainnut mitään käännettä enteileviä merkkejä eli että huiput olisi saavutettu ja nyt lähdettäisiin alaspäin, yliaktuaari Karvinen sanoo.

Lue seuraavaksi