Kuopiossa torijuhla Iivo Niskasen kunniaksi keväällä, kaupunki miettii myös alueen tai ladun nimeämistä olympiasankarin mukaan

Torijuhlan tarkka ajankohta ei ole vielä selvillä.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen.
Iivo Niskasta juhlittiin tiistai-iltana Vieremällä.Joonas Nieminen / Yle

Kuopiossa järjestetään torijuhla olympiavoittaja Iivo Niskasen kunniaksi. Juhla järjestetään hiihtäjän kilpailukauden jälkeen keväämmällä, kertoo kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

– Juhlaa valmistellaan jo tosissaan ja kerromme ajankohdan julkisuuteen piakkoin, Soininen kertoo.

Torijuhlan lisäksi Kuopiossa pohditaan voisiko esimerkiksi Puijolla nimetä alueen tai latuosuuden Niskasen mukaan. Asiaa pohditaan parhaillaan kaupungin maaomaisuuden hallinnassa. Iivo Niskanen liikkuu ja harjoittelee Puijon maastossa, joten se olisi luonteva paikka nimetylle alueelle.

Kuopion kaupunki haluaa nostaa esiin menestyneitä urheiljoita laajemminkin. Yksi vaihtoehto voisi olla "Hall of Fame" -tyyppinen pysyvämpi paikka. Markkinointijohtaja Kirsi Soinisen mukaan haussa on jotain poikkeuksellista.

– Voisiko se olla kädenjälki asvaltissa, nimilaatta tai kaiverrus puussa, Soininen visioi.

Asian osalta ei ole vielä tarkempia suunnitelmia.

Kaupunki toivoo asukkailta ideoita

Kuopion kaupunki ottaa edelleen vastaan ideoita ja ehdotuksia, miten Iivo Niskasta voisi muistaa Kuopiossa. Kaupungin stipendisäännön mukaan hän saa 8000 euron suuruisen stipendin menestyksestään.

Soininen on seurannut sosiaalisessa mediassa esille tulleita ideoita tyytyväisenä. Ihmiset ovat olleet aktiivisia ja kaupunki haluaa olla mukana toteuttamassa ideoita.

–Nyt toivotaan kansalaisaktiivisuutta.

Kuopiossa halutaan myös syventää yhteistyötä, jota tehdään yhdessä Niskasen kanssa kaupungin nuorten hyväksi. Iivo Niskanen on mukana kampanjassa, joka kannustaa nuoria hyvinvointiin, terveellisiin elämäntapoihin ja vastustamaan kiusaamista.

– Me haluamme kovasti kannustaa kuopiolaisia aktiiviseen liikkuvaan elämäntapaan ja siinä hän on meillä kasvona, Soininen toteaa.

Soininen toivoo, että Iivo Niskanen pääsisi viime vuotiseen tapaan mukaan kaupungin koululaisviestikilpailuihin toukokuussa. Kaupungin virallisessa markkinoinnissa Niskasta ei voi tällä hetkellä hyödyntää hiihtäjän muiden yhteistyösopimusten vuoksi.

Laajemmin Kirsi Soinisen näkemys on, että Niskasen lapsuuden kasvupaikkakunnalla Vieremällä on ensioikeus Iivoon.

– Kunnioitan Vieremän roolia ja haluan että heillä on ensioikeus. Ja oli todella hienoa, että siellä järjestettiin jo Iivon kotiinpaluujuhla, Soininen kertoo.

Kuopio on kuitenkin Iivo Niskasen opiskelu- ja harjoittelupaikkakunta ja Soininen toivookin, että Iivon myötä kaupunki näyttäytyy paikkakuntana, jossa voi harjoitella olympiatason urheilijaksi ja elää siinä ohessa hyvää elämää.