Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Lepomäki haluaa kaataa sote-uudistuksen

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ei halua, että sote- ja maakuntauudistusta viedään eteenpäin.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ei halua, että sote- ja maakuntauudistusta viedään eteenpäin. Lepomäki kertoi asiasta tänään keskiviikkona eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Lepomäen mielestä uudistus ei täytä sille asetettuja tavoitteita.

– Säästöjä ei tällä mallissa saa aikaiseksi, eikä ole syytä olettaa, että malli parantaisi asiakkaiden palvelun laatua tai hoidon saatavuutta. Valinnanvapausmalli ei johda suotuisaan kilpailuun, Lepomäki perustelee.

Lepomäki listaa sote- ja maakuntauudistuksessa useita ongelmakohtia. Maakunnilla ei ole hänen mukaansa kannustimia tehokkaaseen rahankäyttöön, valinnanvapausmalli voi törmätä EU-oikeuteen ja jäljelle uudistuksesta saattaa jäädä vain maakuntahallinto.

Lepomäen mukaan kokoomuksen kenttäväki on epäilevää ja kriittistä hallituksen ajamaa uudistusta kohtaan.

Vaihtoehdoksi Lepomäki tarjoaa Kelan rahoittamaa mallia:

– Sote-uudistus ei edellytä massiivista hallinnollista remonttia. Todellinen valinnanvapaus on mahdollista saada aikaan Kelan rahoittamalla valtakunnallisella ”raha seuraa asiakasta”-mallilla, jonka pohjana toimii nykyinen Kela-korvausten malli.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että lausunnot ovat Lepomäen yksityisajattelua. Jokisella ei ole tietoa siitä, että muut kokoomuksen kansanedustajat olisivat Lepomäen kanssa samoilla linjoilla.

– Kokoomus ryhmänä pitää kiinni näistä sopimuksista ja sitoumuksista mitä kumppaneiden kanssa on tässä tehty, Jokinen sanoo.

Mahdollisista rangaistustoimista päätetään Jokisen mukaan myöhemmin keväällä, mikäli Lepomäki aikoo äänestää ryhmästä poikkeavalla tavalla.

Hallitus on tuomassa esityksen valinnanvapauslaiksi eduskuntaan maaliskuun alussa.