Hyppää sisältöön

Tapio Luoma on seuraava arkkipiispa

Uusi arkkipiispa aloittaa työnsä kesäkuussa.

Kuva: Yle

Espoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Tapio Luoma on valittu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seuraavaksi arkkipiispaksi.

Tapio Luoma sai kaikkiaan 374,667 ääntä. Se on 56,17 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Arkkipiispanvaalin toisella kierroksella mukana ollut toinen ehdokas, Porvoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Björn Vikström sai 292,333 ääntä.

Tapio Luoma sai eniten ääniä, 259 ääntä (38 %), jo arkkipiispanvaalin helmikuussa käydyllä ensimmäisellä kierroksella. Ehdolla arkkipiispaksi vaalien ensimmäisellä kierroksella olivat Luoman ja Vikströmin lisäksi lähetysjohtaja, teologian tohtori Ville Auvinen, organisaation ja johtamisen yliopisto-opettaja, teologian tohtori Heli Inkinen sekä kansanedustaja, teologian tohtori Ilkka Kantola.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään 1. kesäkuuta, kun nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle. Arkkipiispanvaalin tulos vahvistetaan perjantaina pidettävässä Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin istunnossa.

Millainen on tuleva arkkipiispa Tapio Luoma?

Tapio Luoma syntyi Kurikassa vuonna 1962 ja hänet vihittiin papiksi Lapualla vuonna 1987. Teologian tohtoriksi mies väitteli vuonna 1999, ja hänen väitöskirjansa aiheena oli teologian ja luonnontieteiden suhde.

Tapio Luoma työskenteli ensin Peräseinäjoen seurakunnassa apulaisena ja kappalaisena ja sen jälkeen Ilmajoen seurakunnassa kappalaisena. Sen jälkeen hän toimi kymmenen vuotta Seinäjoen seurakunnan kirkkoherrana. Espoon hiippakunnan piispana Tapio Luoma on toiminut vuodesta 2012 asti.

Luoma kertoo, että erilaisissa ja erikokoisissa seurakunnissa työskentely on muokannut hänen ajattelutapaansa ja tapaa tehdä kirkon työtä.

– Ennen kaikkea haluan korostaa paikallisseurakuntien merkitystä kirkon työn perusyksikköinä. Paljon puhutaan yleisesti ottaen kirkosta ja kirkon kannanotoista, emmekä aina muista, että itse asiassa kirkon työ tapahtuu hyvin paikallisella tasolla. Siellä ihmisiä kohdataan ja ihmiset kokoontuvat yhteen, Luoma kommentoi arkkipiispanvaalin ensimmäisen kierroksen ratkettua.

Piispa Tapio Luoma on johtanut monikulttuurista Espoon hiippakuntaa reilut neljä vuotta. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Tapio Luomaa on pidetty ”keskitien kulkijana”. Hän on puhunut muun muassa uskontojen rinnakkaiselosta Suomessa ja haluaisi innostaa seurakuntien työntekijöitä katsomaan kirkon tulevaisuuteen valoisasti.

Kirkkoa jakaa tällä hetkellä voimakkaasti kysymys sukupuolineutraalista avioliitosta. Tapio Luoma ei toivo homojen vihkimistä, mutta aikoo noudattaa kirkon tulevaa päätöstä. Luoma pitää todennäköisenä, että suomalaisissa kirkoissa vihitään samaa sukupuolta olevia pareja tulevaisuudessa.

– Vielä tärkeämpää kuin omasta kannasta pitäminen, on minusta se, että kuuntelemme ja yritämme ymmärtää toisiamme. Kirkon keskustelukulttuuri tarvitsee rakentavia uomia, Luoma muotoili tammikuussa Tampereella järjestetyssä paneelikeskustelussa.

Pitkän kirkollisen uran lisäksi Tapio Luoma on opiskellut laulua ja toiminut nuoruudessaan lyhyen ajan kuuluttajana Yleisradiossa.