EU: Pohjois-Irlanti voi jäädä osaksi tulliliittoa muun Britannian erotessa

Esityksen tarkoitus on välttää rajatarkastukset Irlannin saaren maarajalla. Pääministeri May tyrmäsi esityksen tuoreeltaan Britannian yhtenäisyyden vastaisena.

Brexit
Rekka Pohjois-Irlannin rajalla.
Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä ei ole rajamuodollisuuksia. Rajasta muistuttaa vanha vartiokoppi. Rajan yli liikkuu päivittäin yli 30 000 ihmistä. Pekka Tynell / Yle

BrysselPohjois-Irlantiin voidaan soveltaa EU-sääntelyä Britannian eron jälkeenkin, toteaa Euroopan komissio tänään keskiviikkona hyväksymässään esityksessä.

EU-oikeuden ja tulliliiton ulottaminen Pohjois-Irlantiin olisi ratkaisu Irlannin rajan muodostamaan ongelmaan. Britannia on neuvotteluissa sitoutunut siihen, että brexit ei palauta rajatarkastuksia EU:hun kuuluvan Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliselle rajalle. Pohjois-Irlanti irtoaa EU:sta brexitin astuessa voimaan.

Britannian pääministeri Theresa May tyrmäsi komission esityksen tuoreeltaan. Hänen mukaansa yksikään pääministeri ei voisi hyväksyä ehdotusta.

– Esitys kyseenalaistaisi Yhdistyneiden kuningaskuntien perustuslaillisen yhtenäisyyden, May sanoi.

Viimeinen vaihtoehto

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvan Pohjois-Irlannin jääminen käytännössä EU:n tulliliittoon on mainittu komission hyväksymässä tekstissä, joka kirjaa Britannian kanssa sovitut asiat sopimustekstin muotoon.

Se on tekstissä viimeinen vaihtoehto, jos Irlannin rajan kysymykseen ei keksitä muita ratkaisuja. Britannia on ollut tiukasti sitä mieltä, että koko maa irtoaa EU:sta niin sisämarkkinoiden kuin EU-tuomioistuimen toimivallankin osalta.

– Ei ole varmaa, että tätä vaihtoehtoa jouduttaisiin käyttämään, korosti komission brexit-pääneuvottelija Michel Barnier tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Irlannin rajan ongelma voidaan ratkaista myös osana EU:n ja Britannian sopimusta tulevasta suhteestaan. Toinen vaihtoehto olisi odottaa Britannian hallitukselta ratkaisua pulmaan.

Pohjois-Irlannin jääminen tulliliiton kaltaiseen järjestelyyn tarkoittaisi komission esityksen mukaan, että EU-tuomioistuimen toimivalta ulottuisi myös Pohjois-Irlantiin.

"En bluffaa koskaan"

Barnier ei nähnyt ehdotusta ongelmallisena Britannian perustuslaillisen järjestyksen kannalta, vaikka se ehdottaa osalle Britanniaa erilaista kohtelua kuin muulle maalle.

– Meidän vastuullamme on varmistaa, että on olemassa toimiva ratkaisu, kun erosopimus allekirjoitetaan, Barnier korosti.

Hän myös kiisti, että ehdotun pykälän tarkoitus olisi sysätä Britannian hallitusta hyväksymään koko Britannian jääminen esimerkiksi tulliliiton jäseneksi.

– Minä en bluffaa koskaan, Barnier vastasi tätä koskevaan kysymykseen.

Käytännössä ratkaisu tarkoittaisi, että vaikkapa Englannista Pohjois-Irlantiin vietävä rahti pitäisi tarkistaa ja mahdollisesti tullata esimerkiksi Belfastin satamassa.

EU:n mukaan järjestely ei olisi täysin ennenkuulumaton, sillä esimerkiksi kasvit tarkistetaan jo nyt niiden saapuessa Irlannin saarelle muualta Britanniasta saaren omien kasvinsuojelumääräysten takia.

Komission esitys menee seuraavaksi jäsenmaiden käsittelyyn. Siitä pitää vielä sopia myös Britannian kanssa, jotta sopimus saadaan voimaan.