1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolueet innostuivat pienistä lapsista – uudessa Vasemmistoliiton ehdotuksessa maksuton päiväkoti tarjolle 3-vuotiaille

Vasemmistoliitto haluaa edistää lasten tasa-arvoa karsimalla yritysvetoisten päiväkotien toimintaa voiton kiellolla.

varhaiskasvatus
Puijonlaakson päiväkodin esikoululaiset muskaritunnilla. Lattialla musiikkimatto Music Matt.
Kaisu Nevasalmi / Yle

Pienten lasten osallistumista esikouluun halutaan edistää nyt laajalti. Hallitus päätti viime vuonna selvittää (siirryt toiseen palveluun) kokeilulla mahdollisuuksia maksuttoman varhaiskasvatuksen esikouluvelvollisuuden laajentamiseen.

Vasemmistoliitto menee omilla linjauksillaan (siirryt toiseen palveluun) pidemmälle kuin eilen tavoitteistaan kertonut vihreät.

Vasemmistoliitto haluaa laajentaa maksuttoman esikoulun kaikille 5-vuotiaille lapsille velvollisuudeksi. Kaksivuotisen esikoulun aloitusaikataulun puolue jättää vielä auki, mutta vaatii ohjelmaa, jolla tavoitteeseen päästään.

Vihreiden ehdotuksessa kaksivuotinen esikoulu aloitettaisiin tarjoamalla siihen mahdollisuus 5-vuotiaille. 6-vuotiaille esikoulu on ollut velvollisuus vuodesta 2016.

Vihreiden teettämän laskelman mukaan maksuton neljän tunnin päivittäinen esikoulu 5-vuotiaille maksaisi vuodessa 85 miljoonaa euroa.

Voiton tavoittelu olisi päivähoidossa kiellettyä

Vasemmistoliiton linjauksissa myös maksuton varhaiskasvatus voisi alkaa jatkossa 3-vuotiaille lapsille. Puolueen mukaan yhä useamman lapsen saaminen varhaiskasvatukseen takaa tasa-arvoisen kasvatuksen. Vihreillä on tavoite laajentaa vähitellen neljän tunnin varhaiskasvatus alle 5-vuotiaille.

Varhaiskasvatukseen osallistuminen vaihtelee eri puolilla maata ja myös lapsen perhetaustan mukaan. Puolue haluaa saada osallistumisasteen edes eurooppalaiselle yleistasolle.

– Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen tarkoittaa, että lähinnä äitejä ei saa ohjata kunnissa säästösyistä kotihoidon tuelle tai puisto- ja kerhotoimintaan. Palveluita on oltava riittävästi tarjolla vastaamaan lasten ja perheiden tarpeita, puheenjohtaja Li Andersson painottaa.

Perheet saavat yksityiseen hoitoon yksityisen hoidon tukea.

On kyse siitä, käytetäänkö varhaiskasvatukseen kerätyt verot lapsiin vai päiväkotiketjujen miljoonavoittoihin

Li Andersson

Vasemmisto haluaa kitkeä varhaiskasvatuksessa yleistyvää yritysten toimintaa. Puolue asettaisi perusopetuksen tavoin varhaiskasvatukseen voiton tavoittelun kiellon.

– On kyse siitä, käytetäänkö varhaiskasvatukseen kerätyt verot lapsiin vai päiväkotiketjujen miljoonavoittoihin, kuten viime vuonna julkaistut verotiedot paljastavat, Andersson muistuttaa kehityksestä.

Vasemmistoliiton mukaan yrityksen kermankuorinnasta kertoo myös se, että yksityisissä päiväkodeissa on näytetty ovea erityistä tukea vaativille lapsille. Kaupallisten päiväkotien työntekijöillä on puolueen mukaan tavallista pienemmät palkat.

Koska kunnan velvollisuus on järjestää päivähoito, yksityisten päiväkotien ongelmat voivat puolueen mukaan kaatua kuntien syliin yllättävinä tilanteina.

Koulutuksen tasa-arvo on laajemmin esillä eduskunnassa, kun hallitus vastaa vihreiden tekemään välikysymykseen (siirryt toiseen palveluun) koulutuksen tasa-arvosta.

klo 15.13 28.02.2018 Juttua täydennetty ja lisätty, että vihreät haluaa laajentaa maksutonta päivähoitoa vähitellen. Myös hallituksen toimia tarkennettu siltä osin, että kyse on maksuttoman päivähoidon ei varsinaisesti esikoulun laajentamisesta.

Lue seuraavaksi