EU-tilasto: Suomen työttömillä pienin riski ajautua köyhyyteen

Työttömäksi jäävällä suomalaisella raha-asiat ovat muita EU-maita paremmassa kunnossa, selviää Eurostatin tilastovertailusta. Ja sama on työssäkäyvillä.

köyhyys
Puhoksen ostoskeskus
Kari Ahotupa / Yle

Suomen 16–64-vuotiailla työttömillä on merkittävästi pienempi köyhyysriski kuin EU:ssa keskimäärin.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin vuoden 2016 tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan koko EU:n alueella käytännössä joka toista työtöntä uhkaa köyhyys. Suomessa ja Kyproksella köyhyysriski oli 37,3 prosentilla työttömistä.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen sanoo, että Eurostatin tiedot vahvistavat käsitystä, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on moniin muihin maihin verrattuna kattava.

– Sosiaaliturva, verotus ja etuudet toimivat meillä hyvin tehokkaasti. Työttömät uudelleentyöllistyvät meillä kohtuullisen nopeasti. Samanlaisia tietoja on myös tuoreessa OECD:n maaraportissa. Suomessa tulonjako on kaikkein tasaisinta. Siltä osin tämä tieto vahvistaa sitä.

Kaikkein suurin köyhyysriski työttömillä on Saksassa, jossa peräti 70,8 prosentilla oli 2016 riski ajautua köyhyyteen.

Saksassa on myös suurin kuilu maan keskitulon ja työttömän käteen jäävän tulon välillä. Saksassa työttömiä on kuitenkin väestöön suhteutettuna vähän. Työttömyysaste oli 3,9 prosenttia vuona 2016.

EU-maissa työttömien köyhyysriski on kasvanut jatkuvasti viimeisen vuosikymmen aikana. Vuonna 2006 koko EU:n alueella köyhyysriski oli 41,5 prosentilla työttömistä. Vuonna 2016 se oli noussut 48,7 prosenttiin.

Suomi ykkösenä myös työssäkäyvien tilastossa

Eurostatin tilastoissa köyhyysriskiksi katsotaan, mikäli kotitaloudessa asuvan henkilön tulot jäävät etuuksien ja tukien jälkeen alle 60 prosenttiin maassa keskimääräisesti käytettävissä olevista tuloista.

Koko EU:n alueella työttömien köyhyysriski oli viisinkertainen työssäkäyviin verrattuna.

Suomessa työssäkäyvien riski ajautua köyhyyteen on poikkeuksellisen pieni.

Työssäkäyvistä 16–64-vuotiaista köyhyysriski on Suomessa vain 3,1 prosentilla. Koko EU-alueella vastaava luku on 9,6 prosenttia. Saksassa töissä käyvistä köyhyysriski oli 9,5 prosentilla.

Työssäkäyvien vertailussa Suomi päihittää selkeästi sekä Viron (10%), Ruotsin (6.8%), Tanskan (5,4%) että EU:n ulkopuolisen Norjan (5,9%).

Vuoden 2016 tilastojen mukaan työssäkäyvien korkein köyhyysriski oli Romaniassa (18,8%), Kreikassa (14%) sekä Espanjassa (13,1%).