1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paperikoneet

Suomeen vireillä ensimmäinen paperikoneinvestointi 20 vuoteen – Paperiliitto riemuissaan: "Tätä lisää"

Kotkamills suunnittelee uuden laminaattipaperikoneen rakentamista Kotkan tehtaalleen.

Kuva: Ville Pisto / Yle

Ympäristöystävällisiä pakkauskartonkeja ja laminaattipaperia valmistava Kotkamills on aloittanut selvitykset uuden paperikoneen rakentamiseksi Kotkaan. Yhtiö haluaa näin turvata tytäryhtiönsä Kotkamills Absorbex Oy:n laminaattipaperituotannon.

– Meillä on ongelmana se, että tuotantokapasiteetti ei läheskään riitä laminaattipaperin kasvavaan kysyntään. Olemme saaneet siitä runsaasti kritiikkiä. Näihin pyyntöihin haluamme nyt vastata, sanoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Tavoitteena myös korvata Stora Enson Imatran tehtailla päättyvä paperikone 7:n laminaattipaperituotanto. Kotkamills on vuokrannut konetta vuodesta 2010 lähtien, jolloin Kotkamills irtautui Stora Ensosta. Vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa.

Imatralla sijaitseva kone tuottaa laminaattipaperia noin 25 000 tonnia vuodessa.

– Uuden koneen kapasiteetti olisi huomattavasti suurempi, arviolta 40 000–100 000 tonnia vuodessa. Yksi vaihtoehto olisi teettää paperia jossakin muualla Euroopassa, mutta kannattavin ratkaisu on rakentaa kone Kotkaan, Hämäläinen toteaa.

Kotkamills on yksi maailman suurimmista laminaattipaperin valmistajista. Sillä on Imatralla sijaitsevan vuokrakoneen lisäksi yksi oma laminaattipaperikone, joka tekee laminaattipaperia noin 165 000 tonnia vuodessa.

Viimeksi vuonna 1998 Raumalla

Jos paperikone rakennetaan, se on Paperiliiton tietojen mukaan ensimmäinen paperikoneinvestointi Suomessa 20 vuoteen. Viimeksi uusi paperikone käynnistyi vuonna 1998 UPM:n Rauman tehtaalla.

– Se olisi hyvin merkittävä investointi Kotkan seudulle, mutta antaisi muutenkin uskoa alalle. Nyt tulisi oma linja, kun yleensä uudet investoinnit ovat koskeneet sellutehtaita tai kartonkikoneen kääntöjä. Sillä olisi paitsi taloudellisesti myös henkisesti erittäin suuri arvo, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Vanhalan mielestä Kotkamillsin mahdollinen investointi olisi merkittävä myös siksi, että sen takana on yksittäinen tehdas eikä suuri konserni.

– Siellä tehdään asioita hyvin eri tavalla kuin monessa muussa yhtiössä. He ovat satsanneet oikeisiin tuotteisiin ja kehittävät uusia juttuja. Nostan hattua hyvin korkealle ja olen onnellinen alueen ja työntekijöiden puolesta, jos investointi tulee.

Metsä Groupin uusi sellutehdas Äänekoskella käynnistettiin viime kesänä, ja myös Stora Enso ja UPM ovat kertoneet isoista investoinneista esimerkiksi uusiutuvien materiaalien kasvun vauhdittamiseen sekä kuluttajapakkauskartongin ja biomateriaalin kilpailukyvyn kasvattamiseen. Vanhalan mukaan tämä on oikea suunta, kun esimerkiksi verkkokauppa lisää paljon pakkausmateriaalien kysyntää. Hän myös toivoo lisää uudenlaisia avauksia.

– Suomen pitää maana alkaa vaatia yhtiöiltä investointeja, jotka nostavat tuotannon jalostusarvon korkeammalle kuin sellu. Tätä pitää saada Suomeen lisää. Meidän pitää olla ehdoton suunnannäyttäjä muovittomassa maailmassa. Tämä on Suomelle iso mahdollisuus.

30 uutta työntekijää

Kotkamills selvittää nyt uuden paperikoneen kustannuksia, mahdollista tuotantokapasiteettia ja kannattavuutta. Kotkamillsillä on yli 500 työntekijää, joista Absorbex työllistää noin 200.

– Jos investointi toteutuu, tarvitsemme noin 30 työntekijää lisää. Koneen rakentamisvaiheessa töitä riittäisi noin 300 henkilölle, kertoo toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Kotkamillsin tuotteista valtaosa menee vientiin. Ruskeasta sellusta valmistettavaa laminaattipaperia käytetään päällysteenä esimerkiksi rakennusteollisuudessa, sillä laminaatti parantaa puun lujuutta. Sen käyttökohteita ovat muun muassa sementtimuotit, rakennusten ulkoseinät ja keittiöiden työtasot. Kotkamillsin mukaan laminaattia menee paljon myös kuorma-autojen ja junien lavapohjiin.

Kotkamills tekee lopullisen päätöksen koneen hankinnasta vuoden loppuun mennessä. Se kertoo koneen kustannusarvion ja käynnistymisaikataulun investointipäätöksen jälkeen.

Mahdollisen paperikoneinvestoinnin lisäksi Kotkamills Absorbex Oy teettää jatkossa tiettyjä laminaattipaperilajeja alihankintana yhdellä tai useammalla eurooppalaisella yrityksellä.