Kuluttaja voi valita miten kananmuna on tuotettu – elintarviketeollisuuden vaihtoehdot vielä vähissä

Häkkikanalat kiellettiin EU:n alueella vuoden 2012 alussa. Kanalayrittäjät maksavat edelleen virikehäkki-investointeja.

kananmunat
Leipuri pursottaa suklaata kakun päälle
Riikka Pennanen / Yle

Ulkona paukkuu pakkanen, mutta Elosen leipomossa Jämsässä tunnelma on lämmin ja tuore pulla tuoksuu. Elonen on yksi Suomen suurimpia kanamunan käyttäjiä – pastöroitua munamassaa kuluu yli kolme tuhatta kiloa viikossa.

Toimitusjohtaja ja Suomen Leipuriliiton puheenjohtaja Jari Elonen sanoo, että kananmunissa tärkeintä on kotimaisuus, tuoteturvallisuus ja kustannustehokkuus.

Vaikka elintarviketeollisuudessa munan tuotantomuodolla ei ole merkitystä, kuluttajien valintoja seurataan tarkalla silmällä.

Siipikarjaliiton viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta kuluttajasta on kiinnostunut siitä, miten heidän ostamansa munat on tuotettu.

Kangaskosken kanalan kananmuna Ylitornino Mellakoskella.
Minna Aula / Yle

Virikehäkit häviävät tasaista tahtia

Kansainväliset jättiyhtiöt, kuten McDonald´s ja Nestlé ovat ilmoittaneet luopuvansa virikehäkkikanaloiden munien käytöstä. Suomessa saman päätöksen ovat tehneet muun muassa Lidl, R-kioski ja Kotipizza.

Kuluttaja voi tehdä oman valintansa kaupan munahyllyllä, mutta elintarviketeollisuudella ei vielä tätä valinnan mahdollisuutta ole.

Tällä hetkellä Suomen kananmunatuotannosta 60 prosenttia tapahtuu virikehäkeissä. Vuodesta 2012 virikehäkkien käyttö on vähentynyt 20 prosenttia. Samaan aikaan lattiakanaloiden määrä on noussut tasaista tahtia.

paljon kanoja
Timo Leponiemi / Yle

Suhteessa eniten Suomessa on noussut luomumunien tuotanto. Luomun osuus kaikista kotimaisista kananmunista on kuitenkin vain kuuden prosentin luokkaa.

Virikehäkeistä ei voi luopua kertarysäyksellä

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina kertoo, että osa kanaloista on rakennettu nimenomaan virikehäkkituotantoa varten, eikä niiden muuttaminen lattiakanalaksi onnistu. Virikehäkeistä luopuminen tarkoittaisi kokonaan uusia investointeja.

Vaikka suomalaisen kananmunan tuotanto on maailman huippua, sen kannattavuus on heikko.

– Osalla tuottajista on edelleen lainaa kuusi vuotta sitten hankittuihin virikehäkkeihin.

Viime vuosina kanalayrittäjät ovat keskittyneet enemmän vapaan kanan tuotantomuotoihin ja uusia virikehäkkikanaloita on rakennettu hyvin vähän. Hanna Hamina näkee, että vapaan kanan tuotantomuodot tulevat kasvamaan pikkuhiljaa.

– Tuotanto mukautuu ajan kanssa ihmisten kulutuskäyttäytymiseen.

Kermavaahtoa piirakoiden päällä
Riikka Pennanen / Yle

Leipomossa munan koolla ei ole merkitystä

Leipomoon ei haluta kuorellisia kananmunia hygieniasyistä, mutta valmiilla munamassalla vältetään myös hävikin syntyminen.

Vähittäiskaupan hyllylle päätyvät vain tasakokoiset kananmunat. Elintarviketeollisuus sen sijaan kelpuuttaa niin pienet kuin isotkin munat, sanoo Jari Elonen.

– Me haluamme käyttää kotimaista, salmonellavapaata kananmunaa, tulee se sitten pienryhmäkanalasta tai lattiakanalasta.