"Jes!" huusivat Helena ja Eveliina, kun uusi äitiyslaki hyväksyttiin – "Tämä on tärkeä päivä!"

Helena ja Eveliina Kyrki puhkesivat jes-huutoihin, kun eduskunta hyväksyi äitiyslain. Jos pariskunnan Seela-tytär saa pikkuveljen tai pikkusiskon, häntä ei tarvitse enää adoptoida perheen sisällä, vaan pelkkä lapsen tunnustaminen neuvolassa riitttää.

perheet
Eveliina Kyrki, Helena Kyrki ja lapsi Seela Kyrki.
Helsingissä iloittiin keskiviikkona uuden äitiyslain hyväksymisestä.

Ilma sähköistyi juuri ennen kuin äänestystulos paljastui.

Eduskunnan lähellä sijaitsevaan Kirjasto 10:een oli kokoontunut iltapäivällä naispareja seuraamaan suoraa lähetystä eduskunnasta, jossa äänestettiin äitiyslaista.

Osa jännitti äänestystulosta vauvoineen tai pikkulapsineen, osa äänestystä seuraamaan tulleista oli ehkä tulevia vanhempia.

Kun äänestystulos paljastui ja kansalaisaloitteen pohjalta syntynyt laki hyväksyttiin äänin 122–42, naiset ryhtyivät taputtamaan ja hurraamaan. Näkyvämpiä tunteenpurkauksia ei kirjastossa nähty, mutta joidenkin hymyjen seassa pilkahti ilon kyynel.

Uusi äitiyslaki mahdollistaa sen, että hedelmöityshoitojen avulla naispareille syntyvän lapsen voi tunnustaa neuvolassa, vaikkapa jo ennen lapsen syntymää, samalla tavalla kuin heteroparien isät tunnustavat isyytensä.

Tähän asti toisen vanhemman on pitänyt hakea adoptio-oikeutta syntyneeseen lapseen.

Äidit riemuitsevat.
Kirjasto 10:ssä puhjettiin hurraa -huutoihin, kun screenin kautta paljastui eduskunnan äänestystulos: äitiyslaki meni läpi äänin 122-42.Elina Jämsén / Yle

Äitiyslaista iloitseva naispari: "Me olemme enemmän samalla viivalla kuin muut"

Helena ja Eveliina Kyrki tulivat seuraamaan eduskunnan jännitysnäytelmää reilun vuoden ikäisen Seela-tyttärensä kanssa.

– Me kävimme ensin lastenvalvojalla ja sitten me haimme perheen sisäistä adoptiota käräjäoikeudesta, muistelee Eveliina Kyrki prosessia, jonka myötä Seela sai kaksi vanhempaa.

– Päätös tuli muutaman viikon sisällä, hän sanoo.

Byrokratia ei sinänsä pariskunnan mielestä ollut vaikeaa tai nöyryyttävää, mutta turhalta se tuntui, koska yhdessä lasta oli toivottu ja yhdessä perhettä oli alettu suunnitella ja rakentaa.

– Se oli täysin turhaa, koska me olisimme voineet hoitaa lapsen tunnustamisen jo ennen hänen syntymäänsä, jolloin hänellä olisi ollut kaksi vanhempaa jo syntyessään, sanoo Helena Kyrki.

Pariskunta iloitsee nyt paitsi siitä, että sateenkaariperheiden lapsilla on samanlaiset oikeudet kahteen vanhempaan jo syntyessään, niin kuin muidenkin perheiden lapsilla, mutta myös siitä, että tänään keskiviikkona hyväksytty äitiyslaki on iso periaatteellinen päätös.

– Tämä on pitkän kampanjan tulos, toteaa Eveliina Kyrki.

– Tämä on tosi iso juttu, sanoo Helena Kyrki. Me olemme taas enemmän samalla viivalla muitten kanssa, eikä tämä ole keneltäkään muulta pois.

Sitä paitsi: pieni Seela-tyttö saattaa jossain vaiheessa saada pikkuveljen tai pikkusiskon – ja silloin vanhempien ei tarvitse enää käydä läpi lapsen tunnustamista ja adoptiorumbaa.

Bileet Kirjasto 10:ssä jatkuvat lasten musalla: Mimi ja Kuku laulavat ja puhaltelevat saippuakuplia pienten tanssijoiden päälle.

Lue myös:

Näin äitiyslaista äänestettiin: Katso lista kansanedustajista

Naisparien elämä helpottumassa: Eduskunta äänesti äitiyslain hyväksymisen puolesta