Touko Aalto välikysymyskeskustelussa: Koulutuksen tasa-arvokehitys on kääntynyt väärään suuntaan

Oppositio vaati koulutuksen tasa-arvoisuudesta käydyssä välikysymyskeskustelussa hallituksen koulutukseen tekemien leikkauksien perumista ja yhdenvertaisten opiskelumahdollisuuksien takaamista.

Välikysymyskeskustelu
Touko Aalto
Vihreiden Touko Aalto puhumassa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskivikkona 28. helmikuutaRoni Rekomaa / Lehtikuva

Oppositio on arvostellut koulutuksen tasa-arvoisuudesta tehdyssä välikysymyksessä hallitusta koulutuksen määrärahoihin tehdyistä leikkauksista. Opposition mukaan eriarvoisuus on lisääntynyt kaikilla koulutuksen tasoilla varhaiskasvatuksesta alkaen.

– Olemme ajautumassa kohti lasten luokkayhteiskuntaa, jossa kouluttautumattomuus periytyy. Räätälin lapsesta ei tulekaan enää lääkäriä tai tutkijaa yhtä todennäköisesti kuin ennen, sanoi välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto välikysymyspuheessaan.

Aalto muistutti, että suomalaisen koulutuksen menestystarina on perustunut tasavertaisiin koulutusmahdollisuuksiin perhetaustasta tai asuinpaikasta riippumatta. Hallituksen toimien vuoksi tämä kehitys on kääntynyt väärään suuntaan. Aallon mukaan eriarvoisuus näkyy muun muassa sukupuolten välisten oppimiserojen kasvussa ja myös alueellisena koulutuksen eriarvoistumisena.

Hallituksen vastauksen välikysymykseen esittänyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) totesi, että jo viimeisin Pisa-tutkimus osoitti selviä varoitusmerkkejä peruskoulun oppimistulosten ja tasa-arvon kannalta. Grahn-Laasonen huomautti, että tutkimuksen aineisto oli kerätty edellisen hallituksen kauden lopulla vuonna 2015.

– Hallitus suhtautuu oppimistulosten laskuun ja tasa-arvon huolenaiheisiin erittäin vakavasti. Ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään, mutta vasta tämä hallitus on todella ryhtynyt uudistamaan peruskoulua, sanoi Grahn-Laasonen.

Grahn-Laasosen mukaan hallitus on talousvaikeuksista huolimatta myös ohjannut rahaa peruskoulun kehittämiseen, tukenut uusien opetussuunnitelmien käyttöönottoa ja kehittänyt koulutusta yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Opetusministeri vyörytti vastauksessaan myös pitkän listan muita toimia, joita hallitus on tehnyt koulutuksen ja sen tasa-arvoisuuden kehittämiseksi.

Opposition välikysymys on järjestyksessä neljäs koulutuksesta istuvalle hallitukselle tehty välikysymys. Eduskunta äänestää välikysymyskeskustelussa hallitukselle tehdyistä epäluottamuslause-esityksistä ensi perjantain täysistunnossa.

Lue myös:

Oppositiojohtajat tiukkasivat opetusministeriä koulutusleikkauksista: "Kysymyshän on siitä, mitkä kokoomuksen prioriteetit ovat"

Vihreiltä mullistava ehdotus: Eskarista kaksivuotinen, jo 5-vuotiaat esiopetukseen – "Varhaiskasvatuksessa on kyse lapsen oikeudesta hyvään alkuun koulutiellä"