Norovirus piinaa enemmän kuin vuosiin – B-influenssa laantumassa Satakunnassa

Infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo, että B-influenssatartuntojen määrä on hienoisessa laskussa.

norovirus
nainen oksentaa vessanpyttyyn
Mari Kahila / Yle

Terveysasemilla ja sairaaloissa riittää töitä epidemioiden kanssa Satakunnassa. Voimakas B-influenssakausi näyttää olevan hieman tasaantumassa, mutta norovirus leviää voimakkaampana kuin vuosiin.

Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo, että norovirusepidemioita on eri puolilla Satakuntaa hoitolaitoksissa ja myös päiväkodeissa ja kouluissa. Muun muassa Porin kaupunginsairaalassa on ollut norovirusta yhdellä osastolla.

Uusitalo-Seppälän mukaan tarkkoja sairastuneiden määriä on vaikea sanoa, koska yleensä esimerkiksi palvelukodissa näytteet otetaan korkeintaan muutamalta sairastuneelta. Muiden samoista oireista kärsivien oletetaan sairastuneen samaan tautiin. Norovirusta on kuitenkin enemmän kuin pariin vuoteen.

Kädet syytä pestä saippualla

Norovirusinfektion oireita (siirryt toiseen palveluun) ovat äkillinen ripuli ja oksentelu sekä joskus myös kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi. Oireet kestävät tavallisesti 12–72 tuntia.

Tauti leviää helposti mutta sitä vastaan voi yrittää suojautua hyvällä käsihygienialla. Norovirusta vastaan ei riitä pelkkä käsihuuhde, vaan kädet on pestävä vedellä ja saippualla. Hoitolaitoksissa tehostetaan siivousta.

Influenssakausi taitekohdassa

B-influenssakausi on siis mahdollisesti kääntymässä jo laskuun, mutta A-influenssatapauksia on ollut aiempaa enemmän. Määrä on kuitenkin vielä maltillinen verrattuna B-influenssaan.

– Pari seuraavaa viikkoa ovat todennäköisesti vilkkaita näiden tartuntatautien suhteen. Kaikki nämä infektiot ovat sellaisia, että perusterveillä ihmisillä ne hoituvat kotihoidossa, Uusitalo-Seppälä sanoo.