1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Touko Aalto

Kolhuja kokenut Touko Aalto on kansanvihreä, joka oli vaarassa muuttua politiikan byrokraatiksi: "Toimin Siwan kassa -periaatteella"

Rökälevoitto kuntavaaleissa ja heti perään nousu vihreiden puheenjohtajaksi. Sitten tapahtui jotain. Mihin katosi se Touko, joka voitti vaalit, ihmetellään kentällä.

Kansanedustaja Touko Aallon työhuoneesta Pikkuparlamentista löytyy runsas valikoima viihdettä ja urheiluvälineitä. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Heti ovelta huomaa, että mistään moraalipoliisista tai pikkutarkasta lyijykynien lajittelijasta ei ole kyse.

Vihreiden puheenjohtajan, ensimmäisen kauden kansanedustajan Touko Aallon työhuoneeseen Pikkuparlamenttiin on kasautunut rekvisiittaa vuodesta 2011 alkaen, jolloin Aalto muutti siihen kansanedustaja Jani Toivolan avustajaksi.

Seinällä on sisäpiirin meemiksi noussut kuva ex-puheenjohtajasta Ville Niinistöstä työntämässä Aaltoa pulkassa, niskaan hyökkää presidentti Vladimir Putin. Hyllyssä on koristeena harvinainen oluttölkki kuin muistona siitä, että vielä kuntavaalikoneessa Aalto kannatti vahvojen oluiden ja viinien viemistä maitokauppaan sekä kaksimielinen Fingerpori-sarjakuva.

– Oden (Osmo Soininvaaran) eduskunta-avustaja kiinnitti sen siihen viime vaalikaudella, eikä vitsi vanhene, Aalto nauraa.

Nelosoluen ja lonkeroiden myyntiä olisi Aallon mukaan pitänyt rajoittaa verottamalla.

– Ei nelosoluen tuominen markettiin ole ongelma. Markkinataloudessa tuotteen hintaan tulee sisältyä siitä koituvat haitat.

Sohvalla jääkiekko- ja salibandymailojen vieressä lepuuttaa Aallon avustaja Irina Tuokko, joka on pakertanut viikon pääteemojen, 5-vuotiaiden esikouluopetuksen ja koulutusvälikysymyksen kimpussa.

Sutkautukset sulattivat sydämet

Leppoisuus ja joviaalius ovat 33-vuotiaan, puoluetta kesäkuusta asti johtaneen Aallon tavaramerkki. Linjapuheessaan Porin Suomi Areenalla hän nosti yhdeksi suomalaisen politiikan uudistamisen tärkeimmäksi päämääräksi (siirryt toiseen palveluun)vuoropuhelun ja ihmisten kanssa yhdessä toimimisen.

Aalto välttää vihreitä kliseitä: hän ei puhu kauramaidosta vaan kertoo mieluummin turinoineensa Iisalmen torilla makkarakauppiaiden kanssa. Kainuussa hän istui kaljalla maitotilallisen ja kaivostyöntekijän kanssa ja tasoitteli vastakkainasettelua maaseudun ja vihreiden välillä.

– Toimin Siwan kassa -periaatteella, kuuntelen vastaantulijoita. Kun ollaan juteltu hetki, usein huomaa ettei maakunnissa ole tarvetta vihreiden itsetarkoitukselle vastustukselle, Aalto maalailee leveästi hymyillen.

Hän on kertonut avoimesti myös vastoinkäymisistään, kuten yläasteaikojen vakavasta koulukiusaamisesta.

"Kansanvihreä" tyyli tehosi äänestäjiin: huhtikuun 2017 kuntavaaleissa Aalto sai kotikaupunkinsa Jyväskylän isoimman äänipotin ja vihreät nousivat SDP:n ohi isoimmaksi valtuustopuolueeksi.

Aallon persoona vakuutti myös vihreiden kenttäväen puheenjohtajavaalissa pari kuukautta myöhemmin. Hän voitti ennakkosuosikin, kansanedustaja Emma Karin äänin 2046–1269.

Vaaliin sisältyi vauhdikkaita käänteitä, ennen ääntenlaskua Tampereen puoluekokouksesta oli ensin kaahattu pitkin Suomea helsinkiläiseen varastoon unohtuneen vaaliuurnan ja varaston avaimen perässä. Some-striimeistä seurattiin, kun puoluekokousväki yhteislauloi Ultra Brata.

Vihreiden establishment yllättyi tuloksesta. Puolueen vaikuttajan mukaan on julkinen salaisuus, että puoluetoimistolla tuettiin helsinkiläistä Karia puheenjohtajaksi. Feministinen, naisvaltainen puolue valitsi jälleen johtajakseen luonnollisesti feministin, mutta miehen.

– Emmaa pidettiin itsestäänselvänä voittajana. Tuli pettymys, josta osa ei vieläkään ole päässyt yli.

Tyyli on tuttu, linja ei

Touko Aallon tyyli siis tunnetaan, mutta politiikan linjasta tuntuu kentällä olevan epäselvyyttä.

– Ei ole hänestä mielipidettä suuntaan eikä toiseen, enkä edes osaa sanoa, mitä hän nyt tekee. Tuntuu että Niinistö näkyy edelleen enemmän kuin Touko Aalto, arvioi kesällä Maria Ohisaloa äänestänyt rivijäsen.

Tällä viikolla Aalto sai näkyvyyttä tekemällä välikysymyksen hallituksen koulutusleikkauksista, mutta sama maali on ollut vihreiden kohteena koko kauden.

Keskiviikkona Aalto riemuitsi opposition valtavirran tavoin, kun kokoomuksen Elina Lepomäellä oli pokkaa ilmoittaa vastustavansa valinnanvapausmallia.

Mikä on Aallon oma linja?

Aaltoa äänestänyt vihreä konkari arvioi huolestuneena, että ei vain linja, vaan koko Touko Aalto on vaarassa kadota. Syynä siihen on yksinkertaistettuna "koko viime syksy".

Takkuilu alkoi elokuussa ihmissuhdekohusta ja vireille pannusta avioerosta. Vihreä lanka laski (siirryt toiseen palveluun), näkyikö Niinistö vai Aalto enemmän mediassa. Vuodenvaiheessa ihmeteltiin, kun kesken Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan puheenjohtaja lepuutti hermojaan Kambodzhassa.

– Jokainen joka on eronnut, tietää ettei kipeitä asioita voi sulkea naps-pois. Vielä joulukuussa iltapäivälehdet tekivät juttuja ja paparazzit pomppivat joka paikassa. Eniten halusin suojella läheisiäni.

Läheisten suojelu ja kriisien raastavuus on perin ymmärrettävää, mutta viherkonkarin mielestä jokin muukin oli muuttunut. Hänen mukaansa puolueessa ylireagoitiin arvosteluun, minkä seurauksena persoonallinen Aalto oli hyvää vauhtia "muuttumassa byrokraatiksi".

– Touko yrittää nyt turhaan olla liian korrekti, vaikka tästä on yritetty hänelle sanoa. Pitäisi pystyä rentoutumaan, ottaa sama asenne, millä hän pyrki puheenjohtajaksi ja voitti.

Hänen mukaansa myös puolue ylireagoi myös tilanteeseen, jonka ei pitäisi olla 2010-luvulla tabu kenellekään, varsinkaan ihmisten yhdenvertaisen rakkauden puolesta liputtavalle liberaalipuolueelle: ero ja uusi suhde.

– Toimistolla stressataan ihan liikaa. Politiikassa sattuu kaikenlaista.

Viikonloppuna vihreät kokoontuvat puoluevaltuuskunnan kokoukseen Aallon kotikaupunkiin Jyväksylään. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Viidakon lait vastassa

Politiikassakin tökki.

Ensimmäisen kauden kansanedustajaa ja tuoretta puheenjohtajaa verrattiin jatkuvasti kuusi vuotta puheenjohtajana ja ministerinäkin istuneeseen Ville Niinistöön.

Eduskunnassa Niinistön terrierimäiseen oppositiorooliin tottuneet arvostelivat särmän puutteesta.

–Substanssia kyllä löytyy, mutta ei haittaisi, jos hän pystyisi tiivistämään sanomaansa.

Aallon väitettiin petaavan omalla vuoropuhelun tyylillään tulevaa hallituskautta joka puolueen suuntaan. Aalto muutti tyyliään tiukentamalla retoriikkaa. Suunnanmuutos ei vaikuttanut luontevalta.

Arvostelun määrä yllätti.

– Olin harva se päivä keskustelemassa televisio- ja radio-ohjelmissa ja paneeleissa, mutta sitten toimittajat kirjoittivat että "Aalto ei näy eduskunnassa". No ei näy, koska olin palvemassa julkista tiedonvälitystä, Aalto puuskahtaa.

Joulukuussa Aalto rikkoi opposition pöytätapoja ja ärsytti kollegat ilmoittamalla tekevänsä oman välikysymyksensä heti demarien perään. Vihreille ei herunut muilta oppositiopuolueilta tukea välikysymykseen koulutuksen eriarvoistumisesta.

Aalto kertoo olleensa liian kiltti uskoessaan vilpittömästi pystyvänsä muuttaa politiikan puhetta joustavammaksi ja vähemmän nokittelevaksi. Hän joutui opettelemaan aloitteellisuutta ja nopeutta.

– Jokainen kansanedustaja jokaisessa puolueessa oppii viidakon lait, miten saa ajatuksensa läpi ja miten ei. Minulla on ollut taipumusta koivistomaiseen fundeeraamiseen.

Viidakon lakeja Aalto luki keskustan ärhäkimmän twiittaajan kansanedustaja Mikko Kärnän kanssa. Joulukuussa Aalto blokkasi Kärnän (siirryt toiseen palveluun) omasta Twitter-feedistään kokonaan.

Politiikkaa voi muuttaa paremmaksi paikaksi, tästä visiosta hän ei muutaman takaiskun takia aio luopua.

– Olen vasta pikku hiljaa kertomassa, mitä Toukolla on kerrottavaa. Hiljaa hyvä tulee mutta ei hiljaa ollen.

Gallupkannatus kiitää yhä

Vuosi sitten vihreissä hermoiltiin, onko Ville Niinistön väistyminen ennätyskovan kannatuksen aikana puolueelle riski.

Huoli gallupeista on ollut toistaiseksi turha. Touko Aallon valinnan jälkeen vihreiden kannatus nousi historialliseen 17 prosenttiin. Se laski, mutta Ylen tuoreimmassakin mittauksessa vihreät pysyi 14 prosentin paremmalla puolella.

Vaaleihin on reilu vuosi. Tiistaina huomiota herätti se, että Ville Niinistö ja Emma Kari olivat kolmikkona Touko Aallon kanssa esittelemässä puolueen varhaiskasvatuslinjauksia, joilla se yrittää estää lasten luokkayhteiskuntakehitystä.

On vaikea kuvitella, että vaikkapa Alexander Stubb olisi ollut Petteri Orpon, tai Jutta Urpilainen Antti Rinteen infon puhujana.

Aallon mukaan kyse ei ole kolmen kärjen julkisuustaktiikasta.

–Ymmärrän, jos tämmöinen ajatus syntyy, mutta kyse on luonnollisesta työnjaosta ja jatkumosta.

–Ville on tuonut koulutuskysymyksen politiikkaan isosti, Emma Kari taas on ykkönen varhaiskasvatuksessa, perustelee yhteistyön mies järjestelyä.

"Ilahduttaa, ettei tälle puheelle enää naureta"

Mikä on tekoälyn, pakolaisvirtojen ja muuttoliikkeen, ääri-ideologioiden sekä muiden megatrendien mullistamassa maailmassa vihreiden iso viesti?

– Vihreiden täytyy pystyä toimimaan suunnannäyttäjänä. Politiikan tulee olla taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää, Aalto sanoo.

Sosiaalinen velka tarkoittaa sitä, ettei talouspolitiikassa tuijoteta ainoastaan valtiovelkaa, vaan sosiaalista velkaa, jota kertyy kouluttamattomuudesta ja syrjäytymisestä. Se siirtyy seuraavien sukupolvien taakaksi kuten mikä tahansa velka.

Termi oli esillä vihreiden periaateohjelmassa 2012.

– Ilahduttaa, ettei tälle puheelle enää naureta. Viisi vuotta sitten, kun puhuttiin sosiaalisesta velasta, muut konservatiivipuolueet laidasta laitaan antoivat ymmärtää, että puhe kaikesta muusta paitsi vientiteollisuudesta on höpöhöpöä.

Vihreät on kulkenut pitkän tien ympäristöliikkeen marginaalista yleispuolueeksi. Toisaalta huoli ilmastonmuutoksesta on uinut valtavirtaan. Kokoomustaustainen presidentti Sauli Niinistö nosti sen vaali- ja virkaanastujaispuheissaan esille lähivuosien tärkeimpänä asiana, ja kiitti niitä, jotka asiasta pitivät meteliä, kun muita ei vielä kiinnostanut.

Aalto ei ole teeman omimisesta mustasukkainen muille puolueille tai toimijoille. Ilmastonmuutos on edelleen ykkösasia.

– En mieti, kuka ilmastohuolen esille tuomisesta saa ansiot. Mitä useampi puhuu ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojelusta, tai toimii niiden puolesta, sen parempi.

Korjaus 4. maaliskuuta kello 15.10: Aalto valittiin puheenjohtajaksi Tampereella, ei Jyväskylässä, kuten jutussa aiemmin sanottiin.