Kirkko ja kaupungin päätoimittaja arkkipiispan vaalista: Saattaa olla, että ratkeaa ihan muutamalla äänellä

Päätoimittajan mukaan vaalissa ovat vastakkain ehdokkaat, joista toinen suhtautuu kirkon uudistuksiin varovaisemmin ja toinen myönteisemmin.

arkkipiispat
Arkkipiispaehdokkaat Björn Vikström ja Tapio Luoma.
Arkkipiispaehdokkaat Björn Vikström ja Tapio Luoma.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Arkkipiispan vaalin toinen kierros järjestetään tänään torstaina. Vastakkain ovat 54-vuotias Porvoon piispa, dosentti Björn Vikström ja 55-vuotias Espoon piispa, teologian tohtori Tapio Luoma.

Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki arvioi, että arkkipiispan vaalin toisesta kierroksesta tulee erittäin tiukka. Hänen mukaansa vaali saattaa ratketa muutaman äänen erolla.

Heinimäen mukaan molemmat ehdokkaat vaikuttavat aika samantyyppisiltä, mutta merkittäviä erojakin heidän välillään on havaittavissa.

– Luoma on varovainen, ei mikään suuri kannanottaja. Hän on jossain haastattelussa sanonut itsekin, että hän välttää voimakkaita kannanottoja, sanoo Heinimäki.

– Vikström on selkeästi pyrkinyt luomaan linjaa, ei ainoastaan peesaamaan ja odottamaan, mitä yhdessä päätetään, vaan luomaan itse ja pyrkinyt antamaan aineksia ajattelulle ja kannanmuodostukselle. Tämä on se keskeinen ero.

Heinimäki katsoo, että Luoma suhtautuu varovaisemmin kirkon uudistuksiin, kun Vikström puolestaan on myönteisempi uudistuksille.

Päätoimittaja nostaa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä koskevat vastaukset, joita ehdokkaat antoivat Kirkko ja kaupungin julkaisemassa arkkipiispan vaalin vaalikoneessa.

Heinimäen mukaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kannattava Björn Vikström perusteli kantaansa teologisilla argumenteilla, kun muut ehdokkaat perustelivat vastauksiaan enemmän esimerkiksi yhteiskunnallisilla seikoilla.

Päätoimittaja Jaakko Heinimäki Kirkko ja Kaupunki -lehti.
Päätoimittaja Jaakko Heinimäki Kirkko ja Kaupunki -lehti.Sirpa Päivinen / Kirkko ja kaupunki

"Arkkipiispan virka muokkaa ihmistä"

Heinimäki ei usko, että arkkipiispan vaalin tulos ohjaisi kirkkoa joko konservatiivisempaan tai liberaalimpaan suuntaan.

– Ensimmäinen syy on se, että arkkipiispan vaali pikemminkin heijastelee sitä todellisuutta, joka on jo olemassa. Ei niinkään, että se näyttäisi tietä johonkin suuntaan.

– Toinen juttu on se, että emme me voi tietää, minkälainen arkkipiispa tulee Björn Vikströmistä tai Tapio Luomasta.

Heinimäen mukaan arkkipiispan virka kasvattaa, ohjaa ja muokkaa ihmistä.

Äänioikeus vaalissa on Turun arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla, seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla, kirkolliskokousedustajilla sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenillä.

Vaalikokoukset alkavat kello 13. Yhteensä äänioikeutettuja 1 530. Päätoimittaja Jaakko Heinimäki ei ole äänioikeutettu vaalissa.

Kirkon viestintä tiedottaa alustavasta tuloksesta noin kello 16. Rovastikuntien ja hiippakuntien äänimääriä voi seurata arkkihiippakunnan Twitter-tilillä ja Facebookissa sekä Kirkon Twitter-tilillä. Tietoja julkaistaan aihetunnisteella #arkkipiispanvaali.

Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle 1. kesäkuuta.

Lähteet: STT