Australia armahti: Lähes 60 000 laitonta asetta palautettiin rangaistuksetta, mukana raketinheitin ja konepistooleita

Monet aseet olivat puoliautomaatti- tai automaattiaseita.

ampuma-aseet
Poliisin takavarikoimia aseita pöydällä.
Poliisin takavarikoimia aseita.Yle

Australialaiset ovat luovuttaneet viranomaisille 57 000 laitonta ampuma-asetta kolme kuukautta kestäneen armahduskampanjan aikana. Monet pois kerätyistä aseista olivat puoliautomaatti- tai automaattiaseita.

Lainvalvonnasta vastaavan ministerin Angus Taylorin mukaan kampanja on hyvä esimerkki siitä, mitä saavutetaan kun yleisö ja viranomaiset toimivat yhdessä turvallisuuden parantamiseksi.

– Kun rekisteröimättömät ampuma-aseet viedään pois kaduilta ne eivät päädy rikollisten käsiin, jotka voisivat käyttää niitä viattomien australialaisten henkien vaarantamiseen, Taylor sanoi.

Viime heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana rekisteröimättömiä aseita sai Australiassa luovuttaa viranomaisille ilman pelkoa rangaistuksesta.

Luovutettujen aseiden joukosta oli muun mussa brittiläinen, toisen maailmansodan aikainen Sten-konepistooli ja raketinheitin.

Lakia kiristettiin, joukkoampumiset loppuivat

Australiassa ovat voimassa tiukat aselait, jotka edellyttävät kaikkien ampuma-aseiden rekisteröimistä. Aselait säädettiin vuoden 1996 joukkoampumisen jälkeen, jossa kuoli 35 ihmistä. Tämän jälkeen maassa ei ole ollut joukkoampumisia.

Laittoman aseen hallussapidosta voi maassa saada jopa lähes 180 000 euron arvoiset sakot tai 14 vuotta vankeutta. Australia vaatii rekisteröintiä kaikilta aseilta.

Lähteet: AFP, STT