Multasormi syyhyää jo? Näillä vinkeillä varmistat, että omat tomaatit ovat meheviä kesällä

Tomaatin kotikasvatuksessa on tärkeää huolehtia kastelusta ja riittävästä valosta.

tomaatti
Ylen Aamu-tv: Nyt on kasvien esikasvatuksen aika
Ylen Aamu-tv: Nyt on kasvien esikasvatuksen aika

Maaliskuu on kasvien esikasvatusaikaa. Jotkut kasvit pitää laittaa itämään keväällä, koska muuten ne eivät ehdi kukkia tai tuottaa satoa kesän aikana. Jos on kasvihuone, kasvatuksen voi kuitenkin aloittaa vaikka jo tänään.

Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman näytti Ylen aamu-tv:ssä, miten pensastomaatin siemen laitetaan itämään kesää varten.

Voit katsoa Stenmanin vinkkejä ylläolevalta videolta.

Siemen turvenappiin

Kaikki alkaa turvenapista. Se liotetaan reilusti vedessä, jotta se imisi mahdollisimman paljon vettä itseensä. Turvenapista tulee tämän jälkeen pötkylän muotoinen. Turvenappi pannaan astiaan ja siihen painetaan pieni reikä vaikkapa syömäpuikolla. Sitten siihen pannaan siemen, varmuuden vuoksi ehkä kaksikin. Pidetään huoli siitä, että se pysyy kosteana, koska turve kuivuu herkästi. Kaikki tämä onnistuu myös perinteisellä kylvömullalla.

Kuukauden päästä isompaan ruukkuun

Kun taimi on kasvanut kuukauden, tulee sille antaa lisää kasvutilaa. Taimi siirretään isompaan ruukkuun, jossa on multaa. Laitetaan turvenappi kyljelleen purkkiin, jossa kasvia voi kääntää varoen spiraalin muotoiseksi.

Lannoitus ja kastelu

Lopuksi tehdään varastolannoitus esimerkiksi yrttilannoitteella. Multaan tehdään aukko sormella, tiputetaan yrttilannoitepötkylä ja viimeiseksi peitetään mullalla. Se on siinä!

Taimen kastelusta voidaan huolehtia kastelumatolla. Se on vihreä huopa, joka laitetaan astian pohjalle. Kun huopa on märkä, kaikki menee hyvin.

Ulos varovasti

Lisävalo on tarpeen, jos kasvatuksen aloittaa tavallista aikaisemmin. Taimet voi siirtää ulos kasvamaan avomaalle touko-kesäkuussa ilmoista riippuen. Taimet tulee totutella vähitellen ulkoilmaan.

Kasvi alkaa tuottaa satoa heinäkuun lopulla.

Lue myös:

Hankikylvöjä ja 24 luukun kevätkalenteri – puutarhaharrastajan kesän suunnittelu on jo täydessä vauhdissa