Suomalaismatkaajat yllättyivät poikkeustalvesta: kaupat ja nähtävyydet suljetaan Dublinissa, Ibsenin kotimuseossa värjötellään Oslossa ja Lontoo liukastelee

The Beast from the Eastiksi ristitty talvisää tekee tepposiaan talveen tottumattomissa maissa. Oletko sinä matkalla jossain, missä sää on yllättänyt? Lähetä oma kuvasi.

Talvisää
Mia Holmbäck Molly Malone -patsaalla Dublinissa.
Mia Holmbäck Molly Malone -patsaalla Dublinissa.Mia Holmbäck

Kokkolalaisen Holmbäckin perheen ostoksilla olo Dublinissa loppui keskiviikkoiltana lyhyeen: perhettä kehotettiin siirtymään majapaikkaansa, sillä kaupat suljettiin ja liikenne keskeytettiin.

Alueelle annettiin niin sanottu punainen hälytys: torstaihin kello 16 mennessä Dublinin seutu suljetaan. Ihmisiä pyydetään pysymään sisätiloissa ja huolehtimaan toisistaan, Mia Holmbäck kertoo.

Myöhemmin torstaina hälytys laajeni koko maahan, kertoo muun muassa Irish Times. (siirryt toiseen palveluun)Irlantiin odotetaan jopa 40 senttiä lunta. Koulut pysyvät kiinni ja liikenteessä on runsaasti peruuntumisia.

Poikkeusolot alkoivat jo aiemmin viikolla: museot, kirkot ja muut nähtävyydet suljettiin sään takia.

– Lunta oli tullut noin 3 senttiä, ja sen takia ovet suljettiin, kertoo Holmbäck. Sittemmin lunta on tullut lisää.

London Sky Gardens helmikuun lopussa.
London Sky Gardens helmikuun lopussa.Elli McLoud

Holmbäckin perhe teki hiihtolomamatkansa retket Kilkennyyn ja Wicklow-vuorille, kun sää oli vielä leppoisampi. Tuulen yltyessä ja lumisateen alkaessa alkoi myös varoittelu. Itse asiassa jokainen tv-kanava oli Mia Holmbäckin mukaan täynnä varoituksia.

– Seurasimme sääennustetta koko ajan. Myöhään tiistaina, kun tiedettiin, että lunta tulee ihan varmasti, tv:ssä ei oikeastaan puhuttu muusta kuin lumesta, Holmbäck kertoo viestissään Irlannista.

Ihmiset ovat suhtautuneet säähän hyvin. Hämmentyneitä ollaan kuitenkin, eihän täällä ole nähty lunta vuosiin.

Mia Holmbäck

Autoja ei juuri ole näkynyt, sillä kuskit eivät lähde liikenteeseen ilman talvirenkaita. Bussit kuitenkin kulkevat, ja kodittomille tuodaan lämmintä ruokaa ja kahvia.

Jos sääennuste pitää kutinsa, irlantilaiset saavat talven, jota eivät ole kokeneet sitten vuoden 1982.

– Ihmiset ovat suhtautuneet säähän hyvin. Hämmentyneitä ollaan kuitenkin, eihän täällä ole nähty lunta vuosiin.

Holmbäckien paluulennon piti lähteä perjantaina. Torstaina heille ilmoitettiin, että lento on peruttu.

Oslossa paikalliset liikkuivat huppareissa, turistit topassa

Kokkolalainen Merja Mutka lähti tyttärensä kanssa Osloon viime sunnuntaina. Perillä odotti 9 asteen pakkanen ja auringonpaiste, eikä sää tuntunut vielä erityisen kylmältä. Maanantaina oli jo selvästi vilakampaa, ja seuraavina päivinä lisukkeeksi tuli jäätävän kylmä tuuli. Yöllä pakkasta oli parikymmentä astetta.

– Apteekissa sanottiin, että näin kylmää ei ole ollut vuosikausiin.

Myös sisätiloissa oli kylmää: Ibsenin museoitu koti oli Merja Mutkan arvion mukaan ilman lämmitystä, ja kävijät palelivat opastetulla kierroksellaan. Opaskin päivitteli kylmyyttä.

Säästä ei sen kummemmin varoiteltu tai ainakaan varoitukset eivät osuneet Mutkan silmiin. Osa paikallisista liikkui säähän nähden hyvin vähissä vaatteissa, jopa pelkässä hupparissa. Tiistaina hanskoja ja pipoja ei juuri näkynyt, keskiviikkona ilman niitä liikkui enää muutama. Paljaat nilkat ja kädet saivat suomalaismatkaajat taivastelemaan.

Turistin tunnisti Mutkan mukaan paksusta topasta ja ripeästä kävelystä – kohti sisätiloja. Sää oli kylmää suomalaisenkin silmin. Mutkat olivat varautuneet lämpimillä vaatteilla, ja pipo ja huppu sen päällä pysyivät päässä koko matkan ajan.

Lontoon Kilburnissa lumitilanne torstaiaamuna: loskaa.
Lontoon Kilburnissa lumitilanne torstaiaamuna: loskaa.Annika Mylläri

Lontoossa liuskastellaan lakerikengissä

Kokkolalainen Annika Mylläri lomailee tyttäriensä Elli ja Della McLoudin kanssa Lontoossa. Sää oli sateinen ja kylmä jo saapumispäivänä perjantaina, mutta lunta on ollut vain vähän. Torstaiaamuna Mylläri luonnehti päiväsajan tilannetta huhtikuisen loskaksi.

Viime päivinä monenlaiset asiantuntijat ovat neuvoneet televisiossa, miten pukeutua ja mitä varata auton takakonttiin. Ohjeet ovat kuulostaneet Myllärin korvaan napajäätikön varustukselta.

– Suurtaivastelu käynnissä kaikkialla. Pakkasta oli kuitenkin vain 3 astetta.

Kauhisteluista ja neuvoista huolimatta lontoolaiset eivät Myllärin mukaan ole pukeutuneet säänmukaisesti.

– Nilkat paljaina kuljetaan ohuilla, liukkailla lattapohjaisilla kengillä. Bisnesmiehet liukastelevat lakerikengissään Bank Streetin metroasemalla.

Suomalaista huvittaa paikallisten tottumattomuus. Pukeutumismuutoksiin ei ole totuttu, eikä monella olekaan ollut yllään mitään lämmintä. Myllärin perhe matkusti varautuneena 15 asteen pakkasiin, joten villaa ja saapasta löytyi Lontoon oloihin riittävästi.

Elämisen puitteita ei Lontoossa ole tehty pakkasille.

– Rakennuksissa on yksinkertaiset ikkunat, kylmät ulkoseinät ja lämmitysjärjestelmät monesti vanhanaikaiset. Normaalissa 3–10 asteen helmikuun kelissä jo värjötellään kotona, sanoo Mylläri.

Ovitekniikka saa palelemaan kaupoissa

Oxford Streetin kaupoissa myyjät ja asiakkaat ovat kylmissään, sillä kaupoilla ei Myllärin mukaan ole konseptia, jolla ovi suljettaisiin, mutta ei lukittaisi.

– Asiakkaan pitäisi työntää ovi auki, mikä ilmeisesti ei käy, sanoo Mylläri.

Purevan kylmä tuuli tuntuu kasvoissa. Ihmiset ovat jääneet pois töistä tai heidän työmatkansa venynyt parikin tuntia. Osa muutoksista hämmentääkin:

– Oxford Circle sulki väylät junille ruuhkassa, tämän vuoksi tyhjät junat kulkivat maan alla ja ihmiset tunkivat portaikoissa kuin possut karsinoissa. Ei ollut ihan käsitystä siitä, että lunta ei maan alla tule, Mylläri kirjoittaa sähköpostissaan.

Oletko sinä matkalla jossain, missä olet törmännyt sään tuomiin poikkeuksiin? Lähetä meille kuva ja kerro, missä ja milloin se on otettu. Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Juttua muokattu torstaina tilanteen kehittyessä: lisätty säähälytyksen laajeneminen koko Irlantiin ja tieto siitä, että Holmbäckien perjantainen lento peruttiin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.