1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

Yle seurasi Putinin puhetta: Venäjä kehittää uusia ydinaseita – miehittämättömiä sukelluslaitteita, ydinvoimalla lentävä risteilyohjus

Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti kaksi tuntia kansakunnan tila -puheeseen, jossa hän kävi läpi Venäjän sosiaaliset olot, talouden kehityksen ja etenkin sotilasvoiman kasvattamisen. Puhe oli osoitettu parlamentille.

Vladimir Putin
Presidentti Vladimir Putin
Presidentti Vladimir Putin pitää vuotuisen kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa tällä kertaa Maneesin näyttelysalissa.Maxim Shemetov / EPA

Puheen loppuosa oli varattu Venäjän puolustuskyvyn hankkeiden esittelylle. Presidentti Putin kertoo Venäjän panostavan voimakkaasti uudenlaisten asetyyppien kehittelyyn.

Asevarustelukilpa Yhdysvaltain kanssa on täydessä käynnissä. Putinin mukaan Yhdysvallat torjuu kaikki Venäjän esitykset ohjuspuolustukseen liittyvästä yhteistyöstä. Yhdysvaltain varustelu heikentää myös uutta, vuonna 2011 voimaan astunutta ydinasesopimusta, Putin syytti.

Yhdysvaltain asevarustelu voi heikentää Venäjän ydinasearsenaalin merkitystä, ellei sen toimintakykyä paranneta. Tästä syystä Venäjä on kehittämässä uutta mannertenvälistä ydinohjustyyppiä, joka kykenee lentämään lähes mihin tahansa maapallolla ja tunkeutumaan ohjuspuolustuksen läpi, Putin kertoi.

Hän esitteli puheensa aikana ballistisen Sarmat-ohjusjärjestelmän, jolla hän sanoi olevan hyvä läpäisykyky puolustusjärjestelmiin.

Kehitystyötä tehdään monien muidenkin ydinasetyyppien kanssa.

Putinin mukaan Venäjän asevoimat testasi viime vuoden lopulla ydinmottorilla toimivaa risteilyohjusta, joka kykenee kuljettamaan mukanaan ydinaseen. Ohjus voi tunkeutua minkä tahansa puolustusjärjestelmän läpi, Putin kehui.

Putin kertoi Venäjän kehittävän myös vedenalaisia, lennokkien tapaan liikkuvia aseita, jotka voivat kuljettaa ydinaseen kohteeseensa.

Venäjä omistaa Putinin mukaan myös hypersonisia aseita, eli ne voivat lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella.

Presidentti Putin kertoi puheessaan, että Venäjä tulee vahvistamaan sotilaallista kykyään, kuljetuskalustoaan sekä tieteellistä työtään Arktisella alueella. Hän on kiitellyt Venäjän teknistä edistystä tietojen hallinnassa. Hän toivoo, että Venäjä pystyisi houkuttelemaan ulkomaisia huippututkijoita palvelukseensa.

Tavoitteena lannistaa hyökkääjän aikeet

Venäjän presidentti painotti, ettei Venäjällä ole mitään aikeita hyökätä mihinkään maahan, vaan asekehityksen tarkoituksena on saavuttaa rauha kaikkialla maapallolla.

Venäjän oma tavoite on omistaa vakuuttava suoja omalle turvallisuudelleen. Hän esittelee aseistusta, jotta mahdollinen hyökkääjä ymmärtäisi, mitä on vastassa.

Venäjän oma sotilasdoktriini tähtää ainoastaan tekemään vastaiskun, jos Venäjää vastaan tehdään ydinisku. Sen sijaan Yhdysvaltain sotilasdoktriini huolestuttaa häntä.

Ydinaseiden käyttö Venäjää tai sen liittolaista vastaan tulkitaan hyökkäykseksi Venäjää vastaan, ja siihen tullaan vastaamaan välittömästi, Putin totesi.

Rakennustyö kasvuun

Presidentti Vladimir Putinin mielestä köyhyys pitäisi saada Venäjällä puolitetuksi seuraavien kuuden vuoden aikana ja väestönkasvu saada tasaiseen nousuun. Hän on valmis tekemään 40 prosentin korotuksen väestön hyvinvointia koskeviin ohjelmiin.

Venäjän infrastruktuurin korjaukset Putin on valmis nostamaan jälleen kerran kärkihankkeiden joukkoon.

Vuosittaista puhetta on parlamentin lisäksi kuulemassa koko poliittinen johto, hallinto, oikeuslaitos ja kirkon edustajat. Puhe televisioidaan suorana.

Putinin odotetaan kertovan maan tärkeimmistä sisäpoliittisista ja ulkopoliittisista tavoitteista.

Presidentti Vladimir Putin
Presidentti Vladimir Putin.Sergei Chirikov / EPA

Katsaus kansakunnan tilaan on samalla myös Putinin vaalipuhe. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 18. maaliskuuta.

Puhe pidetään tällä kertaa Maneesin näyttelysalissa, koska kuulijamäärä on tavallista suurempi, kertoo uutistoimisto Tass.

_Puhe on päättynyt. Se kesti kesti kaksi tuntia. _

Lue seuraavaksi