Rovaniemi on saamassa kylpylähotellin ja kongressikeskuksen Valionrantaan – Lapland Hotels haluaa myös viereiset kerrostalotontit käyttöönsä

Iltakoulussa esitelty hanke on tulossa kaupunginhallitukseen maaliskuussa.

Lapin matkailu
Valiorannan kylpylähotellin luonnos.
Lapland Hotelsin ja arkkitehtitoimisto Aihio arkkitehtien kilpailuun tehty luonnos Valionrannan kylpylähotelliksi. Uusi suunnitelma voi poiketa tästä kuvasta.Arkkitehtitoimisto Aihio Arkkitehdit

RovaniemiMatkailijoista pullisteleva Rovaniemi on ehkä vihdoin saamassa kauan kaivatun kylpylähotellin ja kongressikeskuksen Jätkänkynttilän sillan viereen, Kemijoen rantaan, kaupungin paraatipaikalle.

Valion meijerin toiminnan loppumisen jälkeen tyhjänä ollut tontti on kasvanut kortta yli kymmenen vuotta, samaan aikaan kun kaupungissa on huutava puute tasokkaasta majoitustilasta.

Kaupunki on järjestänyt alueesta jo kaksi ideakilpailua, joista ensimmäisen voittanut Osuuskauppa Arinan ja Skanskan hanke jäi toteutumatta tuntemattomasta syystä. Sen jälkeen tontille oli rakentamassa hotellia Kukkola Yhtiöt, joka sekään ei toteutunut.

Lopulta kaupunki järjesti toistamiseen ideakilpailun, johon tuli vain yksi ehdotus. Se tuli työryhmältä, johon kuuluvat hotelliketju Lapland Hotels, arkkitehtitoimisto Aihio Arkkitehdit ja rakennusliike Salpausselän Rakentajat.

Työryhmä esitteli jalostettua hanketta päättäjille ensimmäistä kertaa hallituksen iltakoulussa maanantaina 26. helmikuuta.

Kahdeksan vuoden urakka

Kaupunginjohtajan Esko Lotvosen mukaan suunnitelma on jaettu kolmeen osaan, jossa hotelli ja kylpylä rakennettaisiin ensimmäisenä. Avantouimareille hyvänä uutisena voidaan ehkä pitää alustavaa lupausta, että kylpylään olisi tulossa myös kylmäaltaat. Niiden sijoittumisesta sisä- tai ulkotiloihin, ei tosin ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Toisessa vaiheessa on tarkoitus rakentaa 1000 hengen kongressitilat, jonka toteutumista kaupunki pitää niin tärkeänä, että on mahdollisesti valmis kolmannessa vaiheessa kaavoittamaan Lapland Hotelsille kerrostalotontin tai -tontteja myös hotellin vierestä Kemijoen rannasta.

– Kokoustiloja ei voida pitää hotellitoiminnalle erityisen kannattavina, joten kyllä siihen on keksittävä muita keinoja, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo.

Tarkempaa esitystä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, mutta tuhannen hengen kongressitilojen toteutuminen vaikuttaa olevan kiinni viereisten tonttien kaavoituksesta ja niiden myymisestä tai luovuttamisesta Lapland Hotelsille. Se olisi kaupungin panos tilojen rakentamisesta ja mahdollisesti myös ylläpidosta.

Kaupunginjohtaja Lotvosen mukaan kokonaisuuden pitäisi olla valmiina kahdeksan vuoden sisällä.

Yle Rovaniemi ei tavoittanut Lapland Hotelsin edustajaa varmistamaan eri lähteistä saatuja tietoja Valionrannan kokonaissuunnitelmasta.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen on niin ikään vähäsanainen hankkeen tarkemmista tiedoista. Lotvonen esittelee Valionrannan hankkeen kaupunginhallitukselle 12. maaliskuuta ja esitys tullee julkiseksi kokousta edeltävällä viikolla.

Valionrannan hotellirakentamiselle varattu alue
Punaisella rajattu alue on varattu hotellirakentamiselle. Sen vasemmalle puolelle rakennetaan asuinkerrostaloja.Rovaniemen kaupunki