1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. baletti

Pikkutyttö alkoi tanssia balettia, koska ballerinat saivat pukeutua vaaleanpunaiseen – kymmenen vuotta myöhemmin hän tähtää ammattitanssijaksi maailmalle

Kun tähtäimessä on balettitanssijan ura, ei harjoitustunteja ja kipua lasketa. Kokkolalaisen Lotta Sällisen unelmana on ammattilaisura, mutta tie sinne ei ole helppo.

Baletti
15-vuotias Lotta Sällinen harjoittelee balettistudiolla Kokkolassa.
Anna Wikman / Yle

15-vuotias Lotta Sällinen syö Keski-Pohjanmaan balettiopistolla välipalaa, koska edessä on neljän tunnin treeni: tankosarjoja, aukikiertoja, piruetteja ja hyppyjä.

Todellisuudessa Lotta viettää aikaansa balettiopistolla vielä pidempään, sillä ballerinat valmistautuvat jokaiseen harjoitukseen pyörittämällä hiuksistaan huolellisen nutturan – ja onhan nuorten ehdittävä vaihtaa kuulumisetkin.

Lotta on ryhmänsä epävirallinen kampaaja: tänäkin maanantaina tyttö toisensa jälkeen asettuu istumaan Lotan eteen lattialle.

– Mitä me sitten tehdään, kun Lotta lähtee? huokaa yksi tytöistä.

Balettitanssijat valmistautuvat harjoituksiin ja tekevät toisilleen nutturoita.
Anna Wikman / Yle

Lotta Sällinen unelmoi ammattibalettitanssijan urasta, mutta se tarkoittaa koulutuksen perässä muuttamista vähintään satojen kilometrien päähän hänen kotikaupungistaan Kokkolasta.

Vaaleanpunaiset puvut hurmasivat pikku-Lotan

Lotta on aloittanut baletin neljävuotiaana. Kauniit ballerinat tekivät pieneen tyttöön lähtemättömän vaikutuksen, ja hän halusi ehdottomasti tanssisalille.

Silloin syyt balettiharrastukselle olivat puhtaasti esteettiset, Lotta nauraa.

Balleriinan kärkitossut.
Anna Wikman / Yle

– Kun isosiskoni aloitti aikoinaan baletin, halusin heti mukaan. Muistan sen, kuinka kaunista oli, kun ballerinoilla oli vaaleanpunaiset puvut.

Nyt vaaleanpunaiset unelmat ovat vaihtuneet päämäärään ammattitanssijan urasta. Mikään helppo tie se ei kuitenkaan ole, sillä sama unelma on monella lahjakkaalla tanssijalla.

Jännitti, koska mukana oli niin monta hyvää tanssijaa ja kaikki pyrkivät unelmaansa.

Lotta Sällinen, 15 vuotta

Suomen tanssioppilaitosten liiton, STOPP ry:n, 80 jäsenkoulussa on noin 40 000 tanssinharrastajaa, joista valtaosan lajina on baletti. Ammattilaiseksi heistä pyrkii karkeasti arvioituna vain joka kymmenes, ja jatkokoulutukseen pääsee muutama prosentti, laskeskelee liiton toiminnanjohtaja Hannele Niironen.

Suomen tanssioppilaitosten liiton jäsenkoulut tarjoavat lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta (siirryt toiseen palveluun), joka valmistaa heitä esimerkiksi tanssissa jatkokoulutukseen.

Lotta Sällinen harjoittelee viikossa kymmenisen tuntia. Siihen sisältyvät neljät balettitreenit sekä nilkkojen vahvistusharjoitukset ja venyttely kotona.

Balettitanssijat harjoittelevat.
Anna Wikman / Yle

Suurista harjoitusmääristä huolimatta Lotalle ei tule juuri koskaan tunnetta, että tänään ei huvita.

– Tämä on se, mitä tykkään tehdä. Joskus, totta kai, jos on tosi raskaat treenit, tuntuu lihaksissa, mutta siihenkin olen jo tottunut.

Lotan luonne sopii kovaan lajiin.

– Olen kilpailunhaluinen ja yritän tehdä kaiken täysillä, Lotta sanoo empimättä.

Unelmaroolina Giselle

Lotta Sällisellä on yksi rooli, jonka hän haluaisi joskus tanssia ammattilaisena suurella lavalla: Giselle. Se on samannimisen baletin päärooli. Baletti kertoo onnettomasti päättyvästä rakkaustarinasta.

– Siinä on tosi ihanat musiikit ja hyvät koreografiat, Lotta perustelee valintaansa.

Gisellen haastavan roolin ovat esittäneet useat maailmankuulut ballerinat, kuten Anna Pavlova, Galina Ulanova ja Margot Fonteyn.

Lotta Sällinen balettiharjoituksissa.
Anna Wikman / Yle

– Muuten haaveilen siitä, että saan tanssia niin kauan kuin pystyn, Lotta hymyilee.

Pääsykoe ja sen tuomat paineet

Lotalla on nyt 15-vuotiaana edessään suuria päätöksiä: on mietittävä, mihin balettioppilaitokseen kannattaa hakea. Helmikuussa Lotta kävi jo Ruotsin kuninkaallisen balettikoulun kaksipäiväisissä pääsykokeissa Tukholmassa. Siellä tuomaristo arvioi, ketkä kokelaista olivat lahjakkaimpia.

Lotta myöntää, ettei ole helppoa antaa parastaan, kun ympärillä on tukuttain lahjakkaita tanssijoita ja tuomarit. Hän rentoutui venyttelemällä.

– Kyllä se aika paljon jännitti, koska mukana oli niin monta hyvää tanssijaa ja kaikki pyrkivät unelmaansa. Siinä täytyi vain keskittyä omaan suoritukseensa eikä seurata muita.

12–15-vuotiaat balleriinat harjoittelevat Kokkolan balettiopistolla.
Anna Wikman / Yle

Tällä kertaa Lotta ei saanut opiskelupaikkaa Ruotsin kuninkaallisesta balettikoulusta, mutta keväällä on vielä haku Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitokseen.

– Treenaan sinne nyt vielä vähän enemmän. Parantelen tekniikkaani ja harjoittelen puhtaita linjoja.

Balettikoulutus vaatii omilleen muuttamista jo nuorena. Lotta Sällinen suhtautuu siihen kuitenkin rauhallisesti.

– Ajattelen, että... pitää vain elää elämää.