1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sanomalehdet

Iisalmen Sanomat muuttuu kuusipäiväiseksi – päätoimittaja: "Ainoa vaihtoehto pitää lehti elinvoimaisena"

Maanantain lehti jää pois huhtikuussa.

sanomalehdet
Iisalmen Sanomat
Yle

Iisalmen Sanomat siirtyy kuusipäiväiseksi huhtikuusta alkaen, jolloin maanantain lehti jää pois. Syynä on Ylä-Savon väestön väheneminen sekä jatkuvasti kasvaneet paino- ja jakelukulut, sanoo päätoimittaja Kari Angeria.

– Viime vuonna meillä oli yt-neuvottelut ja silloin yritimme henkilöstön kanssa kääntää kaikki kivet ja kannot, että tätä päätöstä ei tarvitsisi tehdä. Nyt tulimme siihen tulokseen, että tämä on käytännössä ainoa vaihtoehto pitää lehti elinvoimaisena.

Iisalmen Sanomat on ilmestynyt seitsemänpäiväisenä vuodesta 1985. Kuusipäiväisyyttä kokeiltiin kesällä 2016, jolloin sunnuntain lehti korvattiin paksummalla viikonloppunumerolla.

– Lukijoilta tuli paljon palautetta, että jos joskus joudumme leikkauspäätöksiä tekemään, ei leikattaisi sunnuntailta, vaan jätettäisiin joku arkipäivä väliin. Siksi päivä on nyt maanantai, perustelee päätoimittaja Angeria.

Angerian mukaan viikonlopun lehdet ovat elintärkeitä, koska silloin lukijat ehtivät rauhoittua lehden ääreen.

Muutoksesta on tullut sekä positiivista että negatiivista palautetta

Kari Angeria sanoo, että nyt tehty päätös kuusipäiväisyydestä on aiheuttanut tuoreeltaan paljon pettymystä lukijoissa, mutta myös positiivista palautetta on tullut muun muassa rehellisestä viestinnästä.

– Olemme kertoneet aidosti syyt ja taustat, eikä sitä ole yritetty sokerikuorruttaa. Olemalla rehellisiä lukijoillemme toivomme, että he pysyvät mukanamme, toteaa Angeria.

Päätoimittaja sanoo, että Iisalmen Sanomilla on Ylä-Savossa vahva kannattajakunta. Suunnitelmia lehden yhdistämisestä Savon Sanomiin ei ole.

– Näiden lehtien välillä oli aikoinaan hyvinkin tiukka kilpailutilanne ja ihmisten mielissä se on vielä samankaltainen.

Angeria korostaa, että päätöksiä tehtäessä täytyy kuunnella asiakkaita ja lukijoita.

– He päättävät, että pärjäävätkö lehdet ja elävätkö ne myös tulevaisuudessa, Angeria muistuttaa.

Iisalmen Sanomat on ilmestynyt vuodesta 1925. Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan lehden levikki on nykyisin noin 10 000 ja lukijoita se tavoittaa 26 000. Painettu lehti ja digitaalinen Iisalmen Sanomat tavoittavat uusimman Kansallisen mediatutkimuksen mukaan 38 000 lukijaa.

Keväällä uusi mobiilisovellus

Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria kertoo, että kevään aikana julkistetaan uusi mobiilisovellus, jossa ovat mukana kaikki Keskisuomalainen-konsernin Savon alueen paikallis- ja aluelehdet.

– Sovelluksessa pystyy lukemaan useampia lehtiä kerralla. Samalla uudistamme verkkosivumme ja sieltä löytyy jatkossa koko Savon uutisia, kuvailee Angeria lähikuukausien suunnitelmia.

Hän kuitenkin sanoo, ettei ole "täysin kirkassilmäinen digiuskovainen".

– Uskon, että printtilehti säilyy vielä hyvin pitkään. Meillä on todella uskollisia printtilehden tilaajia ja heitä meidän täytyy kuunnella.

Angeria arvioi, että jatkossa perinteinen sanomalehti tulee olemaan eräänlainen vastavoima digimaailmalle.

– Kännykät piippaavat ja näytöt vilkkuvat koko ajan ihmisten ympärillä ja se aiheuttaa kognitiivista ylikuormitusta pääkoppaan. Lehden ympärillä pystyy kuitenkin rauhoittumaan.

Varkaudessa näköislehti vahvasti paperilehden rinnalle

Varkaudessa ilmestyvä Warkauden Lehti muuttui kuusipäiväisestä viisipäiväiseksi vuoden 2014 alusta. Nykyisin lehti ilmestyy tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Toimituspäällikkö Antti Aho kertoo, että nykyisessä ilmestymistahdissa viikonlopun lehtien sisältöä tehdään pitkin viikkkoa. Myöskään Warkauden Lehdessä ei haluttu luopua sunnuntain numerosta, kun ilmestymiskertoja viimeksi harvennettiin.

Ahon mukaan näköislehti on tullut vahvasti paperilehden rinnalle.

– Kyllä posti on omilla toimillaan vaikuttanut. Kun paperilehti jaetaan myöhään, moni haluaa lukea sen digimuodossa jo aikaisemmin, Aho sanoo.

Warkauden Lehden päätoimittaja Sari Ristamäki sanoo, että lehden taloustilanne parani viisipäiväistymisen myötä.

– Kuluja piti saada pois, koska kustannustehokkuus on tärkeää, Ristamäki korostaa.

Warkauden Lehden levikkialueeseen kuuluu Varkauden lisäksi Leppävirta, Joroinen, Heinävesi, Rantasalmi ja Pieksämäki. Myös Warkauden Lehti kuuluu Keskisuomalainen-konserniin.

Juttua tarkennettu 1.3.2018 klo 16:32: Kari Angerian sitaattia uudesta mobiilisovelluksesta, jossa mukana ovat kaikki Keskisuomalainen-konsernin Savon alueen paikallis- ja aluelehdet. Aiemmassa versiossa luki "Savon alueen lehdet".

Lue seuraavaksi