1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtäjien olympiamenestys siivittää Salpausselän kisojen lipunmyyntiä – "Kukapa ei haluaisi nähdä Kristaa ja Iivoa"

Yleisö on ostanut lippuja ennakkoon vilkkaammin kuin aiempina vuosina. Esimerkiksi lauantain vip-liput on jo myyty loppuun.

Salpausselän kisat
Juha Kolun vapaaehtoistyö kotikisoissa alkoi lähettinä 10-vuotiaana  vuonna 1970.
Juha Kolun vapaaehtoistyö kotikisoissa alkoi lähettinä vuonna 1970.Markku Lähdetluoma / Yle

Salpausselän kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajalla Juha Kolulla on syytä myhäilyyn, koska lipunmyynti käy Lahdessa virkeästi ja sää suosii.

Kolulla on vankka side kotikisoihin – oma vapaaehtoistyö kisoissa alkoi jo 10-vuotiaana pojan naskalina, lähetin tehtävissä vuonna 1970. Vapaaehtoistyö kotikisoissa jatkuu edelleen. Nyt kisaorganisaation huipulla, mutta korvauksetta muiden talkoolaisten tavoin.

– On hienoa tulla tekemään tällaista tapahtumaa hyvän porukan kanssa. Tärkeitä ovat ne henkilöt, jotka tätä tapahtumaa järjestävät. Täällä on syntynyt ystävyyssuhteita paljon ja täällä on aivan loistava tiimi, josta ei halua olla poissa, Kolu kertoo.

Viime vuoden MM-kisojen jäljiltä Lahden suorituspaikat ovat erinomaisessa kunnossa ja vapaaehtoisjoukko hyvässä iskussa. Heitä on kisoja järjestämässä toistatuhatta.

On hienoa tulla tekemään tällaista tapahtumaa hyvän porukan kanssa.

Juha Kolu

Silti vapaaehtoisten riittävyys tulevaisuudessa huolettaa Kolua. Ihmisten vapaa-ajasta kun kilpailee niin paljon muitakin asioita.

– Varmaan tulee olemaan haasteellisempaa tulevaisuudessa. Vapaaehtoisten merkitys on aivan keskeinen. Ilman heitä kisoja ei saataisi koskaan järjestettyä, Kolu tuumaa.

20 000 myytyä lippua tavoitteena

Kisojen kävijätavoite viikonlopulle on 20 000 myytyä lippua. Kävijätavoitteeseen on hyvät mahdollisuudet päästä, sillä Suomen olympiamenestyksen siivittämänä moni saapuu paikalle nähdäkseen Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken.

– Kyllä katsojat haluavat nähdä sankareita ja kukapa ei haluaisi nähdä Kristaa ja Iivoa täällä Salpausselällä.

Ennakkolippujen myynti on vilkastunut vielä kisaviikolla, vaikka perinteisesti suurin osa lipuista myydään portilla. Viikonlopun sää vaikuttaa kävijämäärään, vaikka suurin merkitys on urheilutähdillä.

– Muistan kun Toni Nieminen voitti olympiakultaa Albertvillessä, niin meillä oli mäkimonttu aivan täynnä. Toivon, että nyt tämä sama toteutuu tulevana viikonloppuna, Kolu toivoo.

Yleisökato on kiusannut tapahtumaa jo pitkään. MM-hiihtojen esikilpailut keräsivät Salpausselälle vuonna 2016 vain 20 000 katsojaa, kun vuonna 2015 katsojia oli vielä 34 500.

Hyvä katsojakokemus avainasemassa

MM-kisoissa 2017 panostettiin erityisen paljon asiakaspalveluun, jotta urheilijoilla, toimitsijoilla ja katsojilla olisi hyvä olla. Asiakkaiden kokemukseen kiinnitettiin paljon huomiota. Tätä perinnettä on tarkoitus vaalia tulevissakin Salpausselän kisoissa.

Ainakin yritykset luottavat kisakonseptiin, sillä lauantain vip-paketit menivät kuin kuumille kiville ja ne on myyty loppuun.

Suorituspaikkojen osalta vaatimukset kasvavat myös koko ajan

Juha Kolu

Toisaalta kustannukset ovat koko ajan nousussa Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) vaatimusten puristeessa. Järjestäjiltä edellytetään vuosi vuodelta enemmän erilaisia palveluita urheilijoille ja joukkueille.

– Suorituspaikkojen osalta vaatimukset kasvavat myös koko ajan, Kolu kertoo.

Jatkuvuutta Salpausselän kisaperinteelle antaa sopimus, jonka Lahden kaupunki, Suomen hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura allekirjoittivat viime kesänä. Sopimuksen tavoitteena on turvata Lahden kisaperinteen jatkuminen MM-tasolla seuraavat 15 vuotta.

Perjantaina käynnistyvissä Salpausselän kisoissa jaetaan maailmancup-pisteitä kahdeksassa kilpailussa. Kilpaladuilla nähdään Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen sekä joukko olympiavoittajia ja -mitalisteja muista maista.

Lue seuraavaksi