Monta litraa vetävät oluttornit olivat aiemmin laittomia – nyt ne tulevat ravintoloihin

Uudessa alkoholilaissa ei ole enää rajoitusta siitä, kuinka suuren määrän alkoholia voi baaritiskiltä ostaa.

Alkoholilainsäädäntö
Oluttorni Lucky Monkeys baarissa Lappeenrannassa.
Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrantalainen Lucky Monkeys -baari myi ensimmäiset kolmen litran oluttorninsa heti maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Toiset asiakkaat olivat innoissaan oluttornin paluusta myyntiin, ja toiset hämmästelivät läpinäkyvää tötteröä.

– Osa asiakkaista on ihmetellyt, että mikä tämä on. Kaikki eivät ole nähneet tornia aiemmin, kertoo ravintolan työntekijä Kaisa Pesu.

Uusi alkoholilaki mahdollisti oluttornien myymisen, sillä lakiin ei ole enää kirjattu rajausta kerralla ostettavan alkoholin määrästä. Ravintolat käyttävät asiassa nyt omaa harkintaa.

Oluthana pöydässä
Aiemmin panimot toimittivat tornit ravintoloihin.Kaisa Pesu

Torneja myytiin aiemminkin, laittomasti

Oluttorniksi kutsutaan pöytään kannettavaa seurueen omaa oluthanaa. Yleensä torniin mahtuu kolmesta neljään litraa olutta. Sinebrychoffin oluiden markkinointijohtaja Johan Jakobsson korostaa tuotteen sosiaalista roolia, tuote on tarkoitettu jaettavaksi.

Joissakin ravintoloissa oluttornit olivat käytössä vielä kymmenisen vuotta sitten. Kaleva nosti asian esiin (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2007 ja kertoi niiden rikkovan alkoholiasetusta.

Aiemman alkoholilainsäädännön mukaan tornit olivat laittomia, mutta niiden laittomuus ei ollut täysin selvää ravintoloille tai panimoille. Usein juuri panimot toimittivat tornit ravintoloihin.

Lappeenrantalaisen Lucky Monkeysin tuliterät tornit tilattiin alkuvuodesta ulkomailta, koska ne haluttiin heti maaliskuun alussa käyttöön. Panimoilta ei vielä silloin ollut saatavissa tuotteita. Panimot ovat myös heränneet uuden lain mahdollisuuksiin ja aikovat ottaa torneja jälleen valikoimiinsa.

Esimerkiksi Sinebrychoff on esitellyt pöytiin ostettavia oluthanoja muutamille ravintoloille ja aloittaa lähiaikoina niiden toimittamisen.