1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ismo Leikola

Pyllypuheet televisiossa täyttivät koomikko Ismo Leikolan kalenterin – nyt hän kiertää englanninkielisen maailman keikkalavoja

Amerikkaan muuttanut stand up -tähti tekee Suomen kiertueen ensi kesänä.

Ismo Leikola
Ismo Leikola kiertää Suomen kaupunkeja jouluun saakka.

Kaksi vuotta sitten Amerikkaan muuttaneen Ismo Leikolan kalenteri pursuilee stand up -keikkoja Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Englannissa.

Taustalla on paljon pitkäjänteistä työtä ja eräs tietty tv-esiintyminen.

Tammikuussa Leikola vieraili Conan O'Brienin isännöimässä talk show'ssa. Ohjelmassa suomalainen koomikko vitsaili noin viiden minuutin ajan englannin kielen sanasta ass. Toisin sanoen Leikola käytti ison tv-yleisön tilaisuutensa pyllystä puhumiseen. Hän leikitteli sanan erilaisilla merkityksillä ja nimitti sitä englannin kielen vaikeimmaksi.

Kun vitsistä julkaistiin videoklippi, oli se välitön nettihitti. Leikolan sanailua on katsottu Facebookissa tähän mennessä yli 60 miljoonaa kertaa, mikä tekee siitä O'Brienin ohjelman historian suosituimman videon. (siirryt toiseen palveluun)

Videon suosio herätti riemua suomalaismedioissa, mutta samalla se oli Leikolan uralle onnenpotku, joka näkyy nyt kalenterin täyttymisenä. Samalla Leikolan unelma kansainvälisestä stand up -keikkailusta on käynyt toteen.

– Minulla on ehdottomasti ollut jo vuosia haaveena, että saisi kierrellä erityisesti näitä englanninkielisiä maita, koomikko tunnustaa.

Ruutukaappaus nettivideosta, jossa koomikko Ismo Leikola esiintyy.
Ismo Leikolan nettihitillä on Facebookissa yli 60 miljoonaa näyttökertaa. Tykkäyksiä videolla on reilu 17 000.Yle

Nettihitin myötä myös amerikkalaiset tunnistavat Leikolan yhä useammin, kun hän liikkuu kotikaupungissaan Los Angelesissa.

– Voi sanoa, että tuon Conan-esiintymisen jälkeen minua on tunnistettu kadulla ihan yllättävän paljon. Ihmiset saattavat esimerkiksi kaupan kassalla bongata ja tulla juttelemaan, että "hei sä olit Conanissa". Sitä ei ole tapahtunut ennen tätä.

Jo ennen paljon puhuttua tv-esiintymistään Leikola oli kuitenkin ehtinyt tehdä historiaa suomalaisena stand up -koomikkona.

Vuonna 2014 Leikola kruunattiin maailman hauskimmaksi henkilöksi, kun hän voitti yhdysvaltalaisen Laugh Factoryn järjestämän tittelikisan. Voitto innoitti koomikon muuttamaan rapakon taakse tavoittelemaan kansainvälistä menestystä.

Silloin kun aloitin stand upin, en edes tiennyt, että se voi olla ammatti.

Ismo Leikola

Leikola kuvailee ensimmäisen Amerikan vuotensa olleen "opettelua ja tunnustelua", jonka jälkeen ura on ottanut kunnolla tuulta alleen.

Nuorena kansainvälinen keikkailu saati koomikon ammatti eivät kuitenkaan olleet Ismo Leikolan tähtäimessä.

– Silloin kun aloitin stand upin, en edes tiennyt, että se voi olla ammatti. Ajattelin, että se on vain hassuttelua ja mukava harrastus, mutta sitten yhtäkkiä huomasin, että minähän elän tällä.

Ismo Leikola on asunut Los Angelesissa kohta kaksi vuotta.
Leikolan mukaan muutto Yhdysvaltoihin ei ollut edes valintakysymys, koska kansainvälisen uran tavoittelu oli niin selvä asia Funniest Person in the World -kilpailun voiton jälkeen.

Huumoriaan Ismo Leikola kuvailee "kielipainotteiseksi". Monet muistavatkin miehen juuri kielellä leikittelystä – oli kyseessä sitten tammikuun nettihitti tai letkautus suomen kielen sanaparista "no niin", jonka mukaan koomikko nimesi myös edellisen Suomen kiertueensa.

Leikola toteaa, että näitä vitsejä syntyy, kun tarkastelee kieltä ulkopuolisen silmin. Muutto Yhdysvaltoihin onkin vauhdittanut erityisesti englanninkielisten juttujen keksimistä, kun ympärillä kuulee jatkuvasti uusia sanontoja.

– Sitä näkee metsän ikään kuin puilta ollessaan ulkopuolinen.

Ensimmäiset englanninkieliset stand up -esityksensä Ismo Leikola piti jo kymmenisen vuotta sitten. Miehen urakehitystä ei ole haitannut se, ettei hän ole syntyperäinen englannin kielen puhuja. Vaikuttaa päinvastoin siltä, että aksentista ja ulkomaalaisuudesta on ollut Leikolalle hyötyä keikkalavoilla.

Arkielämässään Yhdysvalloissa koomikko myöntää kuitenkin toisinaan toivovansa, että kielitaito olisi vielä parempi.

– Kyllä minä haluaisin, että puhuisin vielä parempaa englantia. Ei tämä aksentti ole haitannut, mutta kyllä sitä välillä mietin, että olisiko pienenä pitänyt lähteä vaihto-oppilaaksi. Keikat menevät hyvin, mutta arkielämässä olisi mukava saada aina oikeat täytteet pizzaan.

Ismo Leikola lavalla No niin -kiertueella marraskuussa 2017.
Myös Leikolan edellinen Suomen kiertue oli nimetty kieliaiheisen vitsin mukaan.Rikhard Murto

Koomikkona Leikola on tunnettu myös siitä, että hän uudistaa stand up -keikkojensa juttupakettia tiuhaan. Yllättäen Yhdysvalloissa ahkeralle päivittämiselle ei ole yhtä huutavaa tarvetta kuin Suomessa.

– Välillä keikoilla tulee nähtyä vanhan polven koomikoita, jotka ovat painaneet samalla esityksellä 80-luvulta saakka. Yhdysvalloissa koomikoita ja yleisöä on niin paljon, että se on periaatteessa mahdollista, mutta ei sillä tavalla huipulle pääse.

Jatkuva uudistuminen ja juttujen hiominen on siis Leikolalle yhä sydämen asia. Hän sanoo, että keikkailu kävisi muuten "tylsäksi". Uusia vitsejä koomikko kertoo tehtailevansa joka päivä.

Koomikon elämä on pikemminkin elämäntyyli.

Ismo Leikola

Sykkivässä Los Angelesissa stand up -piirit ovat eloisat, ja alan tapahtumia riittää useita jokaiselle viikonpäivälle.

– Koomikon elämä on pikemminkin elämäntyyli. Käytännössä joka ilta käy jossain keikalla pyörähtämässä ja päivällä sitten lepäilee, jos sille tuntuu, Leikola kuvailee arkeaan.

Huolimatta hektisestä työtahdistaan maailmalla Leikola ei ole unohtanut kotimaataan. Stand up -koomikko palaa Suomeen ensi kesänä keikkailun merkeissä. Kiertueen tarkemmat tiedot julkistetaan lähipäivinä.

Palatessaan kesällä Suomeen Leikola aikoo myös vetää henkeä ja lomailla.

– Tulen takaisin Suomeen pikkuisen ennen kiertuetta ja lomailen siinä ensin. Kiertäminen kyllä maistuu, ja ehdin vuodenvaihteessa pitää onneksi vähän lomaa, joten nyt taas jaksaa, Leikola vastaa kisakuntoaan koskeviin tiedusteluihin.

Lue seuraavaksi