Kylvösiemenen tarjonta turvataan keväällä varmuusvarastoista

Viime vuoden kasvukausi oli heikko sääolosuhteiden takia. Viimeksi varmuusvarastot otettiin käyttöön vuonna 2013.

maanviljely
Traktori pellolla toukotöissä.
Markku Ojala / AOP

Viljan kylvösiemenen varmuusvarastoja otetaan tilapäisesti käyttöön, jotta siemenen tarjonta riittäisi kevään kylvöihin. Hallitus päätti asiasta torstaina.

Valtion varastoista puretaan vain välttämätön määrä, joka on enintään 20 000 tonnia viljan kylvösiementä. Tarkka määrä selviää vasta kylvöjen alkaessa huhtikuussa. Huoltovarmuuskeskuksen valmiusasiamies Juha Mantila arvioi, että koko määrää tuskin tarvitaan.

Syynä ovat viime vuoden sääolosuhteet, jotka heikensivät sertifioidun siemenen ja tilan oman siemenen laatua ja määrää. Huoltovarmuuskeskus arvioi, että kylvösiemenen tarjonta ei riitä ilman varmuusvarastojen käyttöönottoa.

Mantila kertoo, että viime vuoden kasvukausi oli vastaavanlainen kuin katovuosi 1987. Kevät oli poikkeuksellinen kylmä, kasvukausi viileä ja sadonkorjuu aloitettiin useita viikkoja myöhässä. Eniten kärsivät Pohjanmaa, Keski-Suomi, Savo ja Karjala.

– Valmiusvarastoista otetaan nyt ohraa, kauraa ja kevätvehnää. Suurin paine on kauran tarjonnassa, koska sen viljely on yleistä pohjoisessa, Mantila sanoo.

Viimeksi hallitus päätti kylvösiemenen varmuusvarastojen käyttöönotosta vuonna 2013. Tuolloin syynä olivat sateiset säät, ja varastoista purettiin 9 000 tonnia kylvösiementä. Mantilan mukaan vuonna 2013 kyseessä oli myös katovuosi, mutta tämänhetkistä lievempi.

Varmuusvarastojen palauttaminen ennalleen kestää markkinoista ja tuotanto-oloista riippuen yhdestä kolmeen vuotta. Kylvösiementen saanti perustuu kokonaan kotimaiseen tuotantoon ja varastoihin, sillä kylvösiementä ei ole saatavilla ulkomailta.

*Lue myös: *

Surkeat satonäkymät eivät aiheuta katastrofia – "Viljasato puolittui, eikä kansalaiset huomanneet mitään"