Hyppää sisältöön

Vuoden retkikohde on elävä geologian oppikirja: Suomen korkein dyyni ja kirkkaat vedet tekevät Rokuasta ainutlaatuisen

Vuoden 2018 retkikohteeksi valitulla Rokuanvaaralla voi nähdä edellisen jääkauden vetäytymisvaiheen merkit.

Pookivaara.
Rokuanvaara on äänestetty vuoden 2018 retkikohteeksi. Geologialtaan Rokuanvaara on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Rokualta löytyy muun muassa jääkauden ja sen jälkeisen ajan merkkejä. Vaaralla on myös Rokuan kansallispuisto, joka on yksi Suomen vanhimmista kansallispuistoista.

Kirkasvetisiä järviä, harjuja, dyynejä ja karua kasvillisuutta.

Muun muassa näitä jääkaudesta kertovia elementtejä löytyy Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalta Rokuanvaaralta, joka on vuoden 2018 retkeilykohde. Rokuanvaara valittiin yleisöäänestyksellä (siirryt toiseen palveluun) (GoExpo) vuoden parhaimmaksi retkeilykohteeksi kymmenen eri kohteen joukosta.

Äänestykseen osallistui noin 5600 henkilöä, joista yli neljännes äänesti Rokuanvaaraa.

Rokua UNESCO Global Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki kertoo, että voitto tuntuu ansaitulta, sillä tänä vuonna kilpailun teemana olivat geologiset retkeilykohteet.

– Mikäpä tuohon teemaan sopisi paremmin kuin Suomen ensimmäinen ja ainoa UNESCO Global Geopark. Alueen geologia ja retkeilymahdollisuudet sekä palvelut ovat jo kansainvälisestikin tunnustettuja, Krökki sanoo.

– Lisäksi alueella on Rokuan kansallispuisto, joka on perustettu suojelemaan alueen elollista luontoa ja sen geologista perintöä, hän jatkaa.

Voitto tuli kuitenkin yllätyksenä. Krökki kertoo, että kisassa oli mukana kovatasoisia ja tunnettuja retkeilykohteita, muun muassa Koli, Hossa ja Pyhä-Luosto.

– Finalistijoukon nähtyäni sanoinkin työkavereille, että nyt kisataan Suomen mestaruudesta.

Jääkausigeologian oppikirja

Karuutensa vuoksi Rokuanvaara (siirryt toiseen palveluun) (Luontoon.fi) pysyi pitkään asumattomana, sillä viljely alueella ei ollut helppoa.

Nyt karuudesta oli kuitenkin hyötyä.

– Aluetta onkin kuvailtu jääkausigeologian oppikirjaksi, sillä sen maastonmuotoja voi lukea lähestulkoon kuin kirjaa, Krökki kertoo.

Rokuanvaaran harjuhiekkaan on taltioitunut edellisen jääkauden vetäytymisvaiheen merkit. Tällaisia ovat esimerkiksi rantavallit sekä pienet suppakuoppiin syntyneet järvet ja suot. Suppakuoppa maanpintaan jään painosta syntynyt painanne, joka on usein täyttynyt vedestä.

– Lisäksi Rokuanvaaralla on Suomen korkein dyyni sekä yksi syvimmistä suppakuopista. Jääkauden vaikutukset ja tarina on helppo kertoa Rokualla, Krökki sanoo.

Krökin mukaan reiteillä liikkuessaan luontotaulujen avulla voi perehtyä alueen geologiaan, elolliseen luontoon ja ihmisen toimintaan.

Maastonmuotoja voi lukea lähestulkoon kuin kirjaa.

Vesa Krökki

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Kilpailun tarkoitus on auttaa retkeilijöitä löytämään uusia reittejä ja parantaa erilaisten retkeilykohteiden tunnettavuutta.

Suomen Messusäätiö lahjoittaa palkintosumman, joka on 5000 euroa.

– Rahat tullaan käyttämään alueen retkeilypalveluiden parantamiseen. Ennen lopullisen päätöksen tekemistä perehdymme vielä ehdotuksiin, joita aluettamme äänestäneet ovat antaneet, Krökki summaa.

Klo 14:38 Täsmennetty Rokuanvaaran sijainti ja selitetty suppakuopan ominaispiirteitä.

.
.