Analyysi: Voiko yksi Lepomäki kaataa hallituksen? – Sipilä korotti panoksia ja vihjaili uusista vaaleista

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vihjaa jo uusista vaaleista, jos sote kaatuu. Tällä kertaa uhkaukselle voi olla katettakin.

Elina Lepomäki
Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki puhuu medialle ajankohtaisista hallituspolitiikkaa ja kokoomusta koskevista asioista eduskunnassa 28. helmikuuta.
Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki puhuu medialle ajankohtaisista hallituspolitiikkaa ja kokoomusta koskevista asioista eduskunnassa 28. helmikuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilällä oli toki paljon muutakin asiaa politiikan toimittajien lounaalla torstaina Kesärannassa, mutta koska maahan mahtuu vain yksi puheenaihe kerrallaan, olkoon se sitten Lepomäki. Kokoomuksen puheenjohtajuuttakin tavoitellut Elina Lepomäki iski suoraan hallitusyhteistyön pyhimpään uhkaamalla äänestää sekä sote- että maakuntauudistusta vastaan eduskunnassa.

Sipilä teki lounasvierailleen harvinaisen selväksi, että uudistusten kaatuminen eduskunnassa jättäisi jäljelle vain yhden varasuunnitelman: uudet vaalit.

Voi olla, että vielä hallituksensa alkutaipaleella Sipilä otaksui virheellisesti, että pääministerin eronpyyntö johtaisi automaattisesti uusiin vaaleihin, tuskin enää. Muistissa on, että Sipilä väläytti hallituksen kaatamista jo loppusyksystä 2015, kun Alexander Stubbin silloin johtama kokoomus ei ollut taipua 18 maakunnan malliin.

*Vieläkin paremmassa muistissa *on viime kesä, kun Sipilä lähti komeasti lentäen Turkuun kiikuttamaan eronpyyntöään Kultarannassa majailleelle tasavallan presidentille. Ja miten auto kääntyi Naantalin porteilta takaisin, kun kävi ilmi, että perussuomalaiset jättänyt ministeriryhmä halusi jatkaa hallituksessa ja tunnetaan nyttemmin nimellä siniset.

Sittemmin kävi ilmi myös, että presidentti Sauli Niinistö olisi ehkä kuitenkin halunnut hallituksen muodollisesti eroavan, vaikka se sitten olisi muokatulla pohjalla jatkanutkin.

Se on kuitenkin jo eri tarina.

*Noin lähtökohtaisesti *hallituksen eronpyynnöstä, siis pääministerin perustellusta aloitteesta, ei tietenkään seuraa uusia vaaleja vaan uudet hallitusneuvottelut. Tämä käy varsin selkeästi ilmi nykyisen perustuslain esitöistä.

Miksi nyt siis soten ja maakuntauudistuksen kaatuessa asiat olisivat jotenkin toisin? No tietysti siksi, että jos hallitus sattuisi kesäkuussa kaatumaan, on seuraaviin eduskuntavaaleihin kaikissakin tapauksissa reilusti alle vuosi aikaa. Aletaan olla jo varsin lähellä tilannetta, jossa minkäänmoisen toimivan enemmistön kasaaminen muutamaksi kuukaudeksi alkaa olla mahdoton tehtävä.

Voisi kuvitella, että perustuslakiasiantuntijoita kuultuaan tasavallan presidentti ja pääministeri voisivat tällä kertaa yhdessä päätyä arvioon, jossa uudet vaalit nähtäisiin näppärimmäksi keinoksi laukaista soten raunioille jäänyt umpikuja.

Jos ja jos ja jos.

*Nimittäin ei yksi Lepomäki *vielä kesää tee. Ja vaikka Paavo Väyrynen (kapu/kesk.) liihotteleekin kevään korvalla eduskuntaan, on hallituksella yhä enemmistö, joskin niukanpuoleinen. Yli sata edustajaa kuitenkin.

Tiedetään, että kokoomuksen ryhmässä on Lepomäen lailla ajattelevia, mutta ainakaan ensikommenttien perusteella kukaan muu ei halua venettä keikuttaa, ei ainakaan vielä.

*Valistunut veikkaus *on siis yhä, että hallitus runnoo sote- ja maakuntauudistuksen maaliin vaikka väkisin. Ellei se sitten kaadu Euroopassa tai perustuslakivaliokunnassa.

Jos näin, niin sitten voidaankin maakuntavaalit unohtaa ja järjestää niiden tilalla ne ennenaikaiset eduskuntavaalit.