Orpo Lepomäen irtiotosta: "Ei kannata lämmitellä vielä lentokoneen moottoreita"

Puoluejohtaja toppuuttelee sotekohua. Hänen mukaansa kokoomuksen Elina Lepomäen irtautuminen hallituksen sote-uudistuksen takaa on vain yhden edustajan ratkaisu.

sote-uudistus
Petteri Orpo
Petteri Orpo ennen kokoomuksen eduskuntaryhmän kokousta Helsingissä torstaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) väläytti torstaina uusia vaaleja, jos hallituksen sosiaali- ja terveysuudistus kaatuisi. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että asetelmassa ei ole mitään uutta.

– Tämä on hallituksen ylivoimaisesti suurin hanke, ja tehtävämme on viedä tämä läpi, koska suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut pitää uudistaa. On selvää, että jossei tässä onnistuta, hallituksen toimintakyky on huono.

Epävarmuus sote-uudistuksen läpimenosta lisääntyi keskiviikkona, kun hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti vastustavansa uudistusta ja äänestävänsä sitä vastaan. Orpo korosti, että päätökset on tehty kokoomusryhmässä yksimielisesti.

– Kyseessä on yhden kokoomuksen edustajan ääneenpohdinta ja ilmoittaminen. En siitä kauheasti hermostu enkä lähtisi lentokoneen moottoreita lämmittämään, Orpo muotoili.

Orpo viittasi viime kesän hallituskriisiin, jolloin pääministeri Sipilä lensi Turkuun tarkoituksenaan esittää presidentille hallituksen eronpyyntö, mutta suunnitelma muuttui viime hetkillä.