1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolustusvoimat tuo sotaharjoituksen Vaasan keskustaan – "Pohjanmaalla ei ole ollut näin paljon sotilasjoukkoja kymmeniin vuosiin"

Pohjanmaalla järjestetään ensimmäistä kertaa sotaharjoitus kaupunkioloissa, kun Porin prikaati tuo ensi viikolla lähes tuhat ihmistä eri puolille Vaasaa.

sotaharjoitukset
Vaasan kartta, johon on merkitty puolustusvoimien toimintakohteita harjoituksen aikana
Joukkojen toiminta-alueet harjoituksen aikana.Puolustusvoimat

Pohjanmaalla järjestetään ensimmäistä kertaa sotaharjoitus kaupunkioloissa. Harjoitus järjestetään Vaasassa ensi viikolla, kun 700 sotilasta ja 150 reserviläistä levittäytyvät eri puolille kaupunkia. Porin prikaatin johtamassa harjoituksessa liikutaan muun muassa sataman, lentokentän ja Vaasan keskustan alueilla.

– Tämä on täällä iso harjoitus. Pohjanmaalla ei ole ollut näin paljon sotilasjoukkoja kymmeniin vuosiin, hehkuttaa everstiluutnantti Mika Piiroinen.

Piiroinen toimii Porin prikaatin Pohjanmaan aluetoimiston päällikkönä. Hän sanoo, ettei harjoituksesta ole häiriötä kaupunkilaisille. Harjoitusampumatarvikkeita ei tulla käyttämään keskustan kohteissa, vaan joukot toimivat kevyillä aseistuksilla.

– Vaasalaiset tulevat ihan varmasti näkemään harjoitukseen osallistuvia sotilaita ensi viikolla. Pyrimme kuitenkin toimimaan siten, että kauppareissulla heihin ei törmää, Piiroinen lupaa.

Harjoituksessa keskitytään etenkin yhteistyön kehittämiseen viranomaisten kanssa. Esimerkiksi poliisista mukana on tavallisten partioiden lisäksi 16 harjoitusta varten töissä olevaa poliisia.

– Jos sattuisi jotain inhottavaa, niin mitä silloin meidän täytyisi tehdä yhdessä viranomaisten kanssa. Näitä asioita harjoitellaan hyvin konkreettisesti.

Vaasassa suojattaisiin satamat ja energialaitokset

Harjoituksessa ei simuloida mitään tiettyä kuviteltua tapahtumaa, johon joukot reagoisivat. Harjoitukset sisältävät esimerkiksi kohteen, kuljetusten ja henkilöiden suojaamista kaupunkioloissa.

– Mahdollisessa sotatilanteessa Vaasassa keskittyisimme suojelemaan yhteiskunnan kannalta elintärkeitä kohteita. Tällaisia ovat esimerkiksi satamat ja merkittävät energiantuotto- tai jakopaikat, Piiroinen toteaa.

VAASA-VASA 18 -harjoitus käynnistyy virallisesti perjantaina 2. maaliskuuta. Suuret joukot saapuvat kuitenkin Vaasaan vasta maanantaina 5. maaliskuuta. Harjoitus jatkuu ensi viikon perjantaihin saakka.

Porin prikaatin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatista, Satakunnan lennostosta, Rannikkolaivastosta ja Uudenmaan prikaatista.

Puolustusvoimien lisäksi mukana ovat Länsi-Suomen merivartiosto, Pohjanmaan poliisilaitos, Pohjanmaan pelastuslaitos, tulli sekä Vaasan kaupunki ja sen omistamia liikelaitoksia.

Maavoimien joukko-osastojen johtamat viisi paikallispuolustusharjoitusta järjestetään Pohjanmaan lisäksi Kymenlaaksossa, Lapissa, Pohjois-Savossa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Lue seuraavaksi