Puolustusministeri Niinistö YK:n kritiikistä Suomelle: "Ei tunnu missään"

Jehovan todistajat on vapautettu Suomessa ase- ja siviilipalveluksesta. YK:n ihmisoikeuskomitea on huomauttanut Suomelle useita kertoja, että myös muiden vakaumusten perusteella pitäisi voida kieltäytyä asepalveluksesta ilman rangaistusta.

aseistakieltäytyminen
Jussi Niinistö
Yle

Suomen nykykäytäntö pakollisen ase- tai siviilipalveluksen suhteen on kerännyt kritiikkiä eri tahoilta. YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan Jehovan todistajien vapautus ase- ja siviilipalveluksesta syrjii muita vakaumuksia. Myös muun muassa perustuslakivaliokunta on arvostellut käytäntöä, jolla Suomessa vapautetaan tai ollaan vapauttamatta varusmiespalveluksesta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty pitää totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina.

A-studio: Talkissa vierailleelta puolustusministeri Jussi Niinistöltä (sin.) kysyttiin, mitä hän ajattelee kaikesta tästä kritiikistä.

– Ei tunnu missään. Kansallinen turvallisuus ajaa tällaisen edelle kyllä, puolustusministeri Jussi Niinistö vastasi.

Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen kommentoi Niinistön kommenttia todeten sen olevan "aika kovaa puhetta". Mikkosen mielestä kaikkia vakaumuksia tulisi kohdella samalla tavalla. Kansanedustajan mielestä totaalikieltäytyjiä ei tulisi rangaista.

Puolustusministeriö selvittää nyt Jehovan todistajien asemaa

Aiemmin torstaina puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ilmoitti, että puolustusministeriössä selvitetään voidaanko Jehovan todistajat velvoittaa suorittamaan ase- tai siviilipalvelus. Jehovan todistajat on vapautettu Suomessa ase- ja siviilipalveluksesta poikkeuslailla, joka on ollut voimassa vuodesta 1987.

Puolustusministeri Niinistön mukaan Jehovien erityisasemasta olisi pitänyt luopua jo vuosia sitten, kun perustuslakia uudistettiin vuonna 2000. Helsingin hovioikeus päätti viime viikolla, että Jehovan todistajien vapauttaminen ase- ja siviilipalveluksesta syrjii totaalikieltäytyjiä. Päätös ei vielä ole lainvoimainen ja syyttäjä on ilmoittanut vievänsä asian korkeimpaan oikeuteen. Jos ratkaisu pysyy myös korkeimmassa oikeudessa, olisi kyseessä ensimmäinen kerta kun Suomessa totaalikieltäyjä välttäisi rangaistuksen.

– Katsotaan mitä korkein oikeus päättää. Oma kantani on kyllä se, että on syytä poistaa tällainen. Vakaumukset asetetaan epätasa-arvoiseen asemaan, se ei kuulu tämän päivän yhteiskuntaan, puolustusministeri Niinistö sanoi.

Kutsuntojen laajentaminen myös naisia koskevaksi sai poliitikoilta kannatusta

Sekä Norjassa että Ruotsissa asepalvelusta suorittajat valikoidaan koko ikäluokasta. Molemmat A-studio: Talkissa vierailleet poliitikot Mikkonen (vihr.) että puolustusministeri Niinistö (sin.) kertoivat kannattavansa kutsuntojen laajentamista myös naisia koskevaksi. Niinistö tosin sanoi, että asia on seuraavan hallituksen asia, eikä naisten laajaan varusmieskoulutukseen olisi mahdollisuutta nykyresurssein.

Lue myös:

Hovioikeus: Jehovan todistajien vapautus asepalveluksesta syrjii totaalikieltäytyjiä - Professori toivoo, että linjaus johtaisi lakimuutoksiin