Venezuela lykkäsi kiisteltyjen presidentinvaalien ajankohtaa

Venezuelan ennenaikaisia presidentinvaaleja on siirretty kuukaudella eteenpäin.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro kuvattuna kannattajiensa ympäröimänä Caracasissa 7. marraskuuta.
Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa syytetään opposition tukahduttamisesta maassaan. Maduro kuvattuna kannattajiensa ympäröimänä pääkaupungissa Caracasissa 7. marraskuuta 2017.EPA

Venezuelan vaalilautakunta kertoo, että maan presidentinvaalit järjestetään toukokuun lopussa. Aiemmin vaalit piti järjestää huhtikuun 22. päivä.

– Vaalipäivä on 20. toukokuuta, vahvistaa maan vaalilautakunnan puheenjohtaja Tibisay Lucena.

Venezuelan oppositiokoalitio Demokraattinen yhtenäisyys aikoo boikotoida vaaleja, koska se pitää niitä vilpillisinä ja laittomina. Yleisesti pidetään todennäköisenä, että istuva presidentti Nicolas Maduro valitaan toiselle kaudelle.

Venezuelan vaaliasetelma on saanut osakseen arvostelua.

Vahvimmilta Maduron vastaehdokkailta on evätty osallistuminen vaaleihin, ja oppositiokoalitio vaatiikin kiellon poistamista. Ainoastaan yksi opposition edustaja, Henri Falcón, on ilmoittanut haastavansa Maduron vaaleissa.

56-vuotias entinen Laran osavaltion kuvernööri uhmaa ehdolle asettumalla vaaleja boikotoivaa oppositiota. Demokraattinen yhtenäisyys erotti Falcónin riveistään sen jälkeen, kun ex-kuvernööri ilmoitti hiljattain lähtevänsä presidenttikisaan.

Öljystään ja sosialismista tunnettu Etelä-Amerikan valtio on ryvettynyt jo pitkään poliittisessa valtakamppailussa ja talousvaikeuksissa. Jyrkkä inflaatio ahdistaa venezuelalaisia, ja pulaa on sekä elintarvikkeista että lääkkeistä.

Alkuvuodesta tehtyjen kyselyiden mukaan noin 70 prosenttia venezuelalaisista on tyytymättömiä Maduroon. Oppositio syyttää presidentin ajavan maata diktatuuriin.

Lähteet: Reuters, AFP