1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattikalastus

Uusi kalankäsittelyhalli rohkaisee yrittämään: kymmenet henkilöt haluavat ammattikalastajaksi Kemijärvellä

Jo lähes 40 henkilöä on ilmoittanut halunsa ryhtyä ammattikalastajaksi Kemijärvellä. Aikaisemmin heitä oli vain muutama.

Ulkoa pieni ja nätti, mutta sisältä tilava. Kaupunki peruskorjautti vanhasta kalahallista nykyajan vaatimukset täyttävän elintarviketilan. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

KEMIJÄRVI Kalastajat odottavat innostuneesti uuden kalankäsittelyhallin käyttöönottoa Kemijärven Riekkoniemessä. Vanhasta kalahallista peruskorjattu tila on kalustamista ja pientä viimeistelyä vaille valmis.

Laitos täyttää kaupallisen toiminnan vaatimukset, ja juuri se on lisännyt Kemijärvellä kiinnostusta ammattikalastusta kohtaan, sanoo kalastaja Taisto Törmänen. Hän on yksi kalankäsittelyhallin vauhdittajista.

– Ilman tällaista asiallista hallia täällä ei ole mitään mahdollisuutta kaupalliselle kalastukselle. Euroopan Unioni on tiukka vaatimuksissaan ja niin on myös kotoinen elintarvikelainsäädäntö. Siinä ei ole pelivaraa.

Siihen ränniin se kalanpesuvesi valahtaa, toteavat Aarno Alaluusua (vas.), Taisto Törmänen ja Antti Turpeinen. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kalaa riittää – pyynti voidaan tuplata

Ammattikalastuksen kehittäminen Kemijärvellä on tökännyt saaliiden jatkojalostuspaikan puutteeseen. Taisto Törmäsen mukaan se on merkittävä syy myös siihen, että kemijärveläinen kala puuttuu paikallisten kauppojen tiskeistä.

Kemijärven vesistössä ammattikalastuksella on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. Nykyisin siitä nostetaan noin satatuhatta kiloa kalaa vuodessa, kun määrä voisi olla kaksinkertainen.

Pyynti on enimmäkseen kotitarvekalastusta; joukossa on vain muutamia kaupallisesti kalastavia. Järvestä nostetaan pääasiassa kuhaa, haukea ja ahventa, tietysti muikkua ja madettakin jonkin verran.

Siika on kadonnut, sanoo kalastaja Taisto Törmänen.

– Lokit ovat syypäitä huonoihin siikasaaliisiin. Lokeista on tullut kalastajan vihollisia, ne levittävät matoja ulosteissaan.

Sadantuhannen remontti

Kalahallin remontti maksoi noin satatuhatta euroa. Hallin remonttiin on saatu ja tuleviin laitehankintoihin haetaan rahaa Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) kautta. Omasta siivustaan vastasi myös Kemijärven kaupunki, joka myös huolehtii hallista.

Rakennus tunnettiin aikaisemmin Riipisen kalahallina. Sen seuraava omistaja oli Koillis-Suomen Lohi Oy, jolta Kemijärven kaupunki sen sitten osti.

Kalahallin pihamaa päällystetään ensi kesänä, ja läheiseen poukamaan rakennetaan myös satamalaituri.

Kemijärvellä Lehtolan kylässä oleva kalahalli ei saa enää toimia kaupallisena kalankäsittelypaikkana. Se on menettänyt elintarviketoimilupansa, ja halli kelpaa nykyisin vain pyydysten huoltopaikaksi.

Kalastaja Taisto Törmänen on tyytyväinen Kemijärven kaupungin innostukseen ja panokseen uuden kalankäsittelyhallin remontoinnissa.

– Merkittävää on myös se, että kaupunki on antanut omat kalastusmanttaalinsa yleiseen käyttöön. Niistä pääsevät osallisiksi ne, joilta oma manttaali puuttuu.

Korjattu klo 9:02 tieto rahoituksen myöntäjästä. Rahoitus tulee EMKR:sta eikä Euroopan maaseuturahastosta.