1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukellusveneet

IBO: Murmanskin lähellä palaneessa ydinsukellusveneessä oli täysi aseistus

Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin sanoo, että vuonna 2011 tulipalo uhkasi räjäyttää sukellusveneen, jossa oli kymmeniä ydinkärkiä.

Ydinsukellusvene Jekaterinburgia sammutetaan vuonna 2011 Kuva: RTR

Nettijulkaisu The Independent Barents Observer kertoo (siirryt toiseen palveluun) Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozinin paljastaneen, että venäläinen ydinsukellusvene Jekaterinburg oli lähellä räjähtää tulipalon vuoksi lähellä Murmanskia joulukuussa 2011. Tulipalo syttyi sukellusveneen kumisessa päällysteessä aluksen korjausten yhteydessä.

IBO:n mukaan Rogozin kertoi sanomalehti Kommersantin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että vaarallinen sukellusvenepalo tapahtui hänen ensimmäisinä päivinään puolustusteollisuudesta vastaavana varapääministerinä.

Rogozinin mukaan aluksesta ei ollut poistettu aseita korjausten ajaksi. IBO:n mukaan Jekaterinburgissa on normaalisti ballistisia ohjuksia, joissa on 64 ydinkärkeä, sekä torpedoita.

Tähän asti Venäjä on väittänyt, että sukellusveneen palo ei aiheuttanut vakavaa turvallisuusuhkaa, sillä ydinaseet oli poistettu korjaustöiden ajaksi turvallisuusohjeiden mukaisesti.

Rogozinin paljastuksen perusteella turvallisuusohjeita ei kuitenkaan noudatettu. Aseissa olevat tavanomaiset räjähteet ja polttoaineet olisivat siten voineet räjähtää ja levittää radioaktiivista materiaalia aluksen ydinaseista ja -reaktoreista Kuolan niemimaalle ja Barentsinmereen.

Palo saatiin loppumaan upottamalla sukellusvene veden alle ja antamalla veden tulvia sen sisään.

IBO:n mukaan varapääministeri Rogozin meni henkilökohtaisesti Rosljakovon korjaustelakalle Murmanskin pohjoispuolella kiittämään sen työntekijöitä sukellusveneen pelastamisesta ja vakavien seurausten välttämisestä.