1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. IKEA

Länsimetrolla Ikeaan? – Huonekalujätti haluaa rakentaa tavaratalon ja hotellin Länsiväylän päälle Koivusaareen

Jos suunnitelmat toteutuvat, metrolla voisi jatkossa käydä hakemassa puurokauhansa ja mattonsa Koivusaaren Ikeasta, Lauttasaaren kupeesta. Tavaratalon lisäksi Ikea suunnittelee saareen hotellia.

Ikea haluaa rakentaa Koivusaareen tavaratalon ja hotellin. Kuva: AOP

IKEA hakee suunnitteluvarausta Helsingin Koivusaareen. Suunnitelmissa on rakentaa tavaratalon, liike- ja toimistotiloja sekä hotellin sisältävä kokonaisuus Koivusaareen Lauttasaaren kupeeseen. Rakennukset tulisivat pääosin Länsiväylän päälle.

Tavaratalosta ei ole tulossa samanlaista jättimäistä megahallia kuin esimerkiksi Vantaalla tai Espoossa on.

– Tällainen Ikea, joka sijoitetaan city-ympäristöön, ei varmaankaan tulisi olemaan saman kokoinen kuin esimerkiksi Vantaan tavaratalo, joka on yli 35 000 neliön kokoinen, sanoo IKEA Suomen kiinteistöjohtaja Ann-Christin Pilviö.

Pilviön mukaan Ikea on pitkään haaveillut tavaratalon avaamisesta Helsinkiin. Koivusaaren suunnitelmista huonekalujätti on keskustellut kaupungin kanssa Pilviön mukaan viimeisen vuoden ajan. Länsimetron valmistuminen on vaikuttanut ratkaisevasti tavaratalon rakentamissuunitelmiin.

Kaupungin edustaja: "Ikea-laatikko ei voi toimia Helsinkiin saapumisen maamerkkinä"

Tarkkoja suunnitelmia tavaratalojätillä ei ole siitä, millainen rakennelma Koivusaareen tulisi, mutta massiivisia parkkipaikkoja tai isoja varastohalleja ei saareen ole kuitenkaan tulossa. Toki jonkinlaiset parkkipaikat asiakkaille ja työntekijöille rakennetaan, mutta tavaratalon pääidea on, että Ikeassa voisi poiketa metrolla.

– Suunnittelun lähtökohta on, että tavarataloon pääsee suoraan metrolla. Näin ollen julkisilla kulkuvälineillä pääsisi Koivusaaren tavarataloon huomattavasti helpommin kuin kehäteiden varrella oleviin tavarataloihin.

Tavaratalon ulkoasua ei ole vielä suunniteltu, mutta Pilviö vakuuttaa, että se sopii ympäristöönsä.

Myös Helsingin kaupungille on tärkeää, että huonekalujätti näyttäisi ulospäin hillitymmältä, eikä niin massiiviselta maamerkiltä kuin kehäteiden varrella olevat jättimarketit.

– Ikean laatikko ei voi toimia Helsinkiin saapumisen maamerkkinä, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

– Lähtökohtaisesti tavarataloon pitäisi päästä metrolla eikä autoilla peräkärryjen kanssa, Aho sanoo.

Länsiväylän päälle tulisi myös hotelli, mutta Ikea-nimistä hotellia ei tavaratalon yhteyteen ole tulossa. Ikea saattaa suunnitella, rakennuttaa ja rahoittaa hotellia, mutta hotellin ylläpitäjäksi tulisi todenäköisesti joku hotelliketju.

Tavaratalo, hotelli ja muut liikehuonoistot levittäyyisivät Länsiväylän päälle. Asuntoja on tarkoitus rakentaa kummallekin puolelle moottoritietä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristölautakunta

Tavaratalo ja rampit eivät saa olla mahdollisen kaupunkibulevardin rakentamisen esteenä

Helsingin yleiskaavassa Koivusaaren alueelle ja Länsiväylän ylle on määritelty rakennettavaksi toimisto- sekä liiketiloja.

Tavaratalo, hotelli ja mahdolliset muut liiketilat rakennettaisiin Länsiväylän päälle siten, etteivät ne estäisi kaupunkibulevardin mahdollista rakentamista, mutta toki rampit ja liittymät täytyy Länsiväylän kummallekin puolelle rakentaa.

– Liikenneratkaisut täytyy joka tapauksessa tehdä tämän päivän tietojen perusteella, mutta meidän täytyy varautua siihen, että jos Länsiväylä joskus bulvardisoidaan, niin sille ei asetata mitään esteitä, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Koivusaareen tulossa myös tuhansia koteja

Koivusaareen on suunniteltu asuntoja tuhansille ihmisille. Ahon mukaan tavaratalo- ja hotellisuunnitelmat eivät vaikuta asuintalojen rakentamiseen.

– Suunnitelmat eivät syö asumiseen varattuja korttelialueita. Nämä tavaratalosuunnitelmat sijoittuvat alueelle, joka on varattu toimitiloille eli moottoritien päälle. Asuinkorttelit on suunniteltu tulevan Länsiväylän molemmin puolin.

Koivusaaren pohjoispuolen asuintalot rakennettaisiin täyttömaalle.

Kaupunki käsittelee tavaratalon suunnitteluhakemusta ensi viikolla

Suunnitteluvaraushakemusta käsitellään Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 6.3.2018.

Haettu suunnitteluvaraus olisi voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

– Toimintojemme kehittäminen pääkaupunkiseudulla on osa strategiaamme Suomessa, ja Koivusaari olisi meille kiinnostava alue lähellä Helsingin ydinkeskustaa. Tavoitteenamme on palvella asiakkaitamme sujuvien kulkuyhteyksien varrella ja olla inspiroivana osana toimivaa, kehittyvää ja kestävää kaupunkirakennetta, sanoo Ikea Suomen kiinteistöjohtaja Ann-Christin Pilviö tiedotteessa.

Kaupunkiympäristölautakunnan esityksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan "hanke toimisi erinomaisena ankkurina Koivusaaren toimitilarakentamiselle ja loisi merkittävän määrän uusia työpaikkoja erinomaisesti saavutettavalle alueelle".

Tällä hetkellä Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa sekä yksi IKEA-lähipiste. Tämän lisäksi IKEA Real Estate Oy on vuonna 2016 ostanut tontin Lappeenrannasta.

_Juttua muokattu ja täydennetty 2.3.2018 kello 13:50 kaupungin ja Ikean edustajien kommenteilla. _

Lisää aiheesta:Helsingin Koivusaari-suunnitelma saa lauttasaarelaisilta tylyn tuomion