Luulitko selättäneesi influenssan? Apulaisylilääkäri varoittaa vakavista jälkitaudeista

Influenssan jälkitauti voi johtaa sairaalahoitoon ja pahimmillaan jopa kuolemaan.

influenssa
Sairastava ihminen makaa sängyllä nenäliinojen, kuumemittarin ja lääkkeiden kanssa.
Eveliina Matikainen / Yle

Influenssa kaataa parhaillaan väkeä petiin ympäri Suomea. Esimerkiksi Lapissa ja Satakunnassa epidemia on kuitenkin jo laantumaan päin.

Kun tauti on sairastettu, moni saattaa tuntea itsensä terveeksi, mutta toisinkin voi käydä. Sairastelun aikana voi iskeä jälkitauti, joka saattaa olla jopa itse influenssaa pahempi.

Vakavia influenssan komplikaatioita ovat erityisesti ikääntyneillä ja tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla keuhkokuume, joka voi johtaa pahimmillaan sairaalahoitoon ja pahimmillaan jopa kuolemaan. Ikääntyneiden kuolleisuus on ollut laitosepidemioissa korkea.

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUS:n epidemiologisesta yksiköstä kertoo, että suurin riski saada vakava jälkitauti on yli 65-vuotiailla.

– Peruspuolustuskyky heikkenee ikääntymisen myötä. Jos siihen tulee influenssa päälle, tulee pahimmillaan hyvin vakavia jälkiseurauksia, Ruotsalainen sanoo.

Influenssa saattaa aiheuttaa esimerkiksi diabeteksen vaikeutumista jo keski-ikäisellä ihmisellä. Ikääntyneillä etenkin pneumokokkibakteeri aiheuttaa jälkitautina keuhkokuumetta.

Ruotsalainen sanoo, että tuoreiden tutkimusten mukaan influenssa lisää moninkertaisesti myös ikääntyneiden sydän- ja aivoveritulppariskiä.

"Kunto romahtaa yhtäkkisesti"

Lievempiä jälkitauteja ovat aikuisilla poskiontelontulehdus ja korvatulehdus, pienillä lapsilla etenkin korvatulehdus. Lapset voivat kuitenkin sairastua vastaaviin jälkitauteihin kuin aikuisetkin.

– Lapset voivat myös joutua sairaalahoitoon keuhkokuumeen tai verenmyrkytyksen takia.

Raskaana olevilla naisilla influenssa voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen tai keskenmenon. Harvinaisempia influenssan jälkitauteja ovat sydän- ja aivotulehdukset.

Jälkitauti ilmoittaa itsestään influenssan edetessä vaihtelevalla tavalla.

– Keuhkokuumeen tulon voi huomata esimerkiksi siitä, että ilmaantuu hengenahdistusta tai kunto heikkenee äkillisesti, Ruotsalainen sanoo.

Rokote suojaa tehokkaasti jälkitaudeilta

Miten sitten voi välttää jälkitaudit? Tehokkaimmin influenssan ne välttää välttämällä itse tautia eli ottamalla rokote.

– Rokote estää sairastumisen tai lieventää tautia ja voi estää sairaalaan tai tehohoitoon joutumisen, vaikka tauti iskisikin. Rokotteen antamalla suojalla on merkittävä vaikutus niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Jos ei ota rokotetta, ei saa mitään suojaa, Ruotsalainen sanoo.

Perussairaiden ja ikäihmisten olisi suotavaa ottaa myös pneumokokkirokote.

– Näiden kahden rokotteen ottaminen on hyvä henkivakuutus.

Myös hyvällä käsihygienialla voi vähentää tartuntariskiä.

– Lisäksi kanssaihmisiltä tulee odottaa hyvää yskimishygieniaa, ettei pärski suoraan toisen päälle, Ruotsalainen vinkkaa.