Tutkija SDP:n noususta ykköspuolueeksi uudessa gallupissa: "Alkaa olla sellaisissa lukemissa, joissa sen kuuluukin olla"

Politiikan tutkija Markku Jokisipilä huomauttaa, että SDP on päässyt tekemään oppositiopolitiikkaa suurimman oppositiopuolueen paikalta koko vaalikauden ajan.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
SDP:n ilmapalloja demareiden kuntavaaliteltalla.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

SDP:n kannatus alkaa olla sellaisissa lukemissa kuin pääoppositiopuolueen kannatuksen kuuluukin olla, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Kokoomus on keikkunut Ylen kannatusmittausten kärjessä jo lähes vuoden. Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa SDP kuitenkin nousi suosituimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen.

– Nyt se alkaa olla sellaisissa lukemissa, joissa sen kuuluukin olla, Jokisipilä arvioi SDP:n kannatuslukemaa Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa tänään perjantaina.

Hän huomautti, että SDP on päässyt tekemään oppositiopolitiikkaa suurimman oppositiopuolueen paikalta koko vaalikauden ajan. Jokisipilän mielestä SDP:n on ollut helppo kritisoida etenkin hallituksen talouspolitiikkaa.

Aktiivimalli yksi syy SDP:n suosion nousulle

Jokisipilä ei löydä vain yhtä syytä SDP:n kannatuksen nousulle. Kyseessä on hänen mielestään erilaisten tekijöiden summa.

Yksi julkisuudessa paljon esillä ollut asia on kuitenkin tämän vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli.

Jos he eivät tällaistakaan pääsisi hyödyntämään, sehän olisi pikemminkin ihme.

Markku Jokisipilä

– Sehän on sellainen, joka polarisoi ihmisten mielipiteitä kovasti ja jossa sosiaalidemokraattisen puolueen kaltaisella puolueella pitääkin olla iskun paikka. Jos he eivät tällaistakaan pääsisi hyödyntämään, sehän olisi pikemminkin ihme, Jokisipilä huomautti.

Markku Jokisipilä
Markku JokisipiläPetteri Paalasmaa / AOP

Jokisipilän mielestä on hallitukselle kiusallista, että hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on tuoreessa mittauksessa enää alle 40 prosenttia.

Sote-kuohunta tekee tilanteen erityisen hankalaksi

Erityisen hankalaksi tilanteen tekee Jokisipilän mukaan meneillään oleva poliittinen epävarmuus sote-uudistuksen ympärillä. Tällä hän viittaa kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ulostuloon.

Lepomäki ilmoitti toissapäivänä aikovansa äänestää hallituksen sote-esityksiä vastaan.

Kyllä tässä pikku hiljaa vaalitunnukset alkavat horisontissa häämöttää.

Markku Jokisipilä

– Siellä hallituksen sisällä on myös paimennustyötä tehtävänä, jotta rivit saadaan pidettyä yhtenäisinä, Jokisipilä pohti.

Lepomäen kriittiset puheet sote-uudistuksesta yhdistettynä lähestyviin vaaleihin tekevät Jokisipilän mielestä tilanteen hyvin haastavaksi hallituspuolueiden näkökulmasta.

Hän huomauttaa, että mitä lähemmäksi seuraavat vaalit tulevat, sitä enemmän kansanedustajien täytyy alkaa pohtia oman uransa jatkoa.

– Kyllä tässä pikku hiljaa aletaan siihen tilanteeseen tulla, että nämä vaalitunnukset alkavat horisontissa häämöttää.

Kuuntele radion Ykkösaamu:

Ykkösaamu 2.3.2018

Lue myös:

Ylen kannatusmittaus: Kokoomuksen valtakausi ohi – SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi