Hyppää sisältöön

JHL:ltä järeä tukilakko: Vaikuttaa koko maan tavaraliikenteeseen

Lakkoon osallistuu muutama sata työntekijää kolmessa paikassa. Vaikutusta on rautateiden tavaraliikenteeseen.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo pysäyttää tukilakolla Kouvolan ratapihan toiminnan ja Hamina-Kotkan sataman ratapihojen junaliikenteen. Lisäksi lakkoon osallistuu osa Helsingin Ilmalan rautatievarikon työntekijöistä.

Lakko vaikuttaisi koko maan tavaraliikenteeseen ensi keskiviikkona. Liitto kertoo lakon kestävän vuorokauden, keskiviikkoaamusta torstaiaamuun.

– Toiminta ei pysähdy täysin. Henkilöliikenne kulkee normaalisti. Ilmalan työtaistelu saattaa aiheuttaa häiriöitä junaliikenteeseen, mutta emme pysty ennakoimaan, millaisia häiriöitä, kertoo JHL:n raideammattilaisten puheenjohtaja Teppo Järnstedt.

Hänen mukaansa Hamina-Kotkan sataman ja Kouvolan ratapihan tavaraliikenteen vaihtotyöt seisahtuvat eli tavarat eivät liiku mihinkään. Järnstedtin arvion mukaan lakkoon osallistuu muutama sata työntekijää.

Hamina-Kotkan sataman liikennejohtaja Markku Koskinen pitää tukitoimia järeinä.

– Tämä tuntuu tukilakkona järeältä ja oudolta monien vuosien jälkeen. Tukilakkoja ei tässä mitassa ole juuri ollut. Ihmettelen miksi tässä kuritetaan logistiikkasektoria, miksi meidän kulmakuntaa ja sitä kautta metsäteollisuutta? Ymmärrettävää toki, että valitaan keinoja, jotka näkyvät ja purevat, Koskinen sanoo.

JHL haluaa vauhdittaa tukitoimilla yksityisen sosiaalipalvelualan, yliopistojen ja yksityisen opetusalan sekä ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimusneuvotteluita.

JHL kuvailee tukilakkojen peruuntuvan, jos kaikilla sovittelussa olevilla aloilla päästään sovintoon ennen kaavailtua lakkoa.

– JHL on monien ammattialojen liitto. Nyt miesvaltainen rautatieala tukee pienipalkkaisia ja naisvaltaisia aloja, luonnehtii JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

**Lue myös: **

.
.