Laavut, ladut ja kävelyreitit on laitettu talvilomalaisia varten kuntoon – "Kaikki eivät lähde tunturikeskuksiin"

Keminmaassa kymmenet latukilometrit ja toistakymmentä tulistelupaikkaa odottavat ulkoilijoita.

talviloma
Tänä talvena on Keminmaassa tehty joelle latujen lisäksi kävelyreittejä.
Keminmaassa on tänä talvena hiihdettävänä kymmenien maastokilometrien lisäksi runsaasti reittejä joen jäällä. Kuva on Valmarinniemen rannalta lähtevältä Jokisuun ladulta.Sami Pyhäjärvi / Keminmaan kunta

Kymppiviikko on se viimeistenkin koululaisten talvilomaviikko. Kainuun, Itä- ja Pohjois-Suomen koululaiset jäävät viikon mittaiselle lomalle koulutyöstä.

Toisille loma voi tarkoittaa perheen kanssa yhteistä aikaa lomareissun muodossa. Toisille loma on kotioloissa tekemisen keksimistä, varsinkin jos vanhemmilla ei ole mahdollista viettää lomaa yhtä aikaa koululaisten kanssa.

– Kaikki eivät lähde tunturikeskuksiin, mutta täällähän on hyvät mahdollisuudet ulkoilla myös, sanoo Keminmaassa latuverkostoa huoltava Sami Pyhäjärvi.

Keminmaan kunnan ylläpitämät latureitit ja tulistelupaikat on huollettu ulkoilijoita varten. Vielä lomaviikon alkajaisiksi tarkistetaan kaikkien talviylläpidettävien laavujen polttopuutilanne.

Sami Pyhäjärvi
Sami Pyhäjärven auto on lastattu moottorikelkalla, latukoneella ja tietysti kuivilla polttopuilla.Kati Siponmaa / Yle

Latujen ylläpito joen jäällä vaatii aikaa

Tänä keväänä on jälleen kymmenien maastokilometrien lisäksi vedetty reittejä myös Kemijoen jäälle. Joen jäälle latureitin tekemisessä on omat haasteensa.

– Helmikuun alun jälkeen tätä on alettu pohjata. Vesiongelmahan täällä on aina alkutalvesta, kun lumi painaa jään alas ja vesi tulee päälle. Eli kelin mukaan näitä aletaan hoitaa ja yleensä helmikuun puolivälissä tänne uraa jo tehdään, Pyhäjärvi sanoo.

Myös ylläpito vaatii huomiota.

– Yllättävän paljon näitä saa ajaa, jotta perinteisen latu säilyy. Maastossa ei pienen sateen jälkeen tarvitse käydä, mutta täällä pitää. Sentti lunta ja siihen tuulta, niin ladut ovat tukossa.

Maastohiihtoa voi Keminmaassa harjoittaa esimerkiksi 30 kilometrin mittaisella Kivalon reitillä. Kunnassa on myös hiihtokeskus, jossa menee monenmittaisia latuja. Siellä pääsee myös laskettelun makuun.

Viime talvena Keminmaassa kokeiltiin pienimuotoisesti kävelijöitä varten tehtyä väylää. Siitä tuli kunnalle paljon hyvää palautetta.

– Kävelyreitistä tuli paljon palautetta ja toivottiin, että sellainen tehtäisiin. Päätettiin ajaa niitä tähän hiihtoreittien viereen, kun se ei työnä kovin vaativa ole. Linjastot menevät nyt joen molemmille rannoille.

– Kaikki eivät halua hiihtää ja varsinkin vanhemmat ihmiset tykkäävät käydä kävelemässä täällä jäällä, Pyhäjärvi tietää.

Kävelyreittejä pääsee esimerkiksi Rimalinsaaren laavulle, jossa sijaitsee yksi kunnan talviylläpidettävistä laavupaikoista (siirryt toiseen palveluun).