1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuontitulli

Kiinan ensireaktio Yhdysvaltain terästulleihin maltillinen – Kiina huolissaan kauppasodasta

Kiinan varovaisuus selittyy muun muassa huolella älypuhelinten ja muun elektroniikan viennistä.

Tuontitulli
P´Huwei puhelimia
Kiina haluaa välttää täysimittaisen kauppasodan, joka vahingoittaisi taloudellisesti tärkeää elektroniikkavientiä.Michael Nelson /EPA

Kiina varoittaa muita maita seuraamasta Yhdysvaltain esimerkkiä, sen jälkeen kun presidentti Donald Trump ilmoitti uusista teräs- ja alumiinitulleista. Uusilla tulleilla on tarkoitus suojella Yhdysvaltain omaa tuotantoa.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kehotti muita maita pidättyväisyyteen. Tiedottaja totesi myös, että Kiinan presidentin Xi Jinpingin talousneuvonantaja kävi vielä torstaina hyödyllisiä neuvotteluja Yhdysvaltain edustajien kanssa.

Yhdysvaltalaisille soijapavuille tuontitulleja?

Kiina on aiemmin uhannut vastatoimilla, jos presidentti Trump päättää uusista kaupan esteistä. Kiina voisi esimerkiksi rajoittaa yhdysvaltalaisten soijapapujen tuontia Kiinaan. Mutta perjantaina reaktiot olivat maltillisia.

Kiinan varovaisuus voi selittyä sillä, että se halua välttää täysimittaisen kauppasodan, joka iskisi esimerkiksi elektroniikkavientiin.

– Kiina reagoi varmasti, se ei halua näyttää heikolta, mutta vastatoimet tulevat olemaan hillittyjä, arvioi taloustieteilijä Louis Kujis Oxford Economics tutkimuslaitoksesta uutistoimisto AP:lle.

Lue lisää Trumpin päätöksestä: Trump käytti tullipäätöksessään sota-ajan lain porsaanreikää – pörssit putoavat Aasiassa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi